Waakverlof

Agnes Kant pleit volkomen terecht voor recht op waakverlof. Het zou op zo`n cruciaal moment in je leven geen punt van discussie moeten zijn.

Caroline de Groot Hilversum

Daan Westerink kan zich niet voorstellen dat de werkgever op zo`n moment iemand tegenhoudt en evenmin dat de werknemer zich tegen laat houden (Trouw, 24 april). Minister Donner antwoordt correct op vragen van Kamerlid Agnes Kant: ”Een goede werkgever zal ruimte bieden aan werknemers om op een passende wijze afscheid te kunnen nemen van een dierbare”. Waakverlof is volgens de minster echter niet te vergelijken met zwangerschapsverlof. Hij heeft hierin gedeeltelijk gelijk. Zowel geboorte als sterven is een eenmalige gebeurtenis; begin en einde van leven kun je niet nog een keer meemaken.

De praktijk is weerbarstig. Er zijn zeker werkgevers die in zo`n situatie toch in de deuropening gaan staan om de werknemer tegen te houden. Door een slechte positie op de arbeidsmarkt liet ik me indertijd tegenhouden. Na een waakverbod van mijn werkgever hebben collega`s het voor me opgenomen onder het motto ”je hebt maar één moeder en er is een land vol werkgevers”. Dat gaf de doorslag. Waken is het laatste wat je kunt doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden