Waakhonden pakken incassobureaus aan

toezicht | Incassobureaus houden zich lang niet altijd aan de wet. Waakhonden ACM en AFM willen daar iets aan doen.

Aanmaningen voor een tijdschriftabonnement dat je nooit hebt afgesloten. Allerlei vage extra kostenposten bovenop het bedrag dat je vergeten bent te betalen. Brieven waarin wordt gedreigd dat er contact wordt opgenomen met je werkgever om een deel van je loon in beslag te nemen, als je niet betaalt.

Zomaar een paar voorbeelden van de ellende die sommige incassobureaus veroorzaken doordat ze zich niet aan de wet houden. De problemen zijn wijdverbreid, zo bleek eerder uit onderzoek.

Tijd om in te grijpen, dachten de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Allereerst via voorlichting aan de consument. Die kan via de website consuwijzer.nl nu vrij gemakkelijk checken of een incassobrief wel klopt en of de extra kosten die bovenop het oorspronkelijke bedrag komen wel juist zijn.

Volgens Joke de Kock, voorzitter van de vereniging voor schuldhulpverlening NVVK, komt het vaak voor dat incassobureaus allerlei extra kosten rekenen die wettelijk helemaal niet toegestaan zijn. "Denk aan dossierkosten of deurwaarderskosten."

Volgens de wet mag een incassobureau alleen maar incassokosten en rente over de hoofdsom berekenen, waarbij de incassokosten aan een maximum gebonden zijn.

Niet zelden staan er ook dreigementen in incassobrieven, zegt De Kock. "Ze dreigen contact op te nemen met je werkgever of beweren dat ze je huis komen leeghalen als je niet direct betaalt." Feit is dat er nog een aantal stappen zijn die een incassobureau moet nemen voordat een deurwaarder kan worden ingeschakeld. "Maar dat weten mensen vaak niet." Daarom is De Kock ook blij dat de ACM de regels nu actief gaat handhaven. De boetes die ze gaan uitdelen kunnen oplopen tot negen ton per incident.

Als waakhond van de financiële sector gaat de AFM zich vooral richten op kredietverstrekkers en de incassobureaus waarmee zij in zee gaan om betalingsachterstanden op te lossen. De incassobureaus lappen de zorgplicht die hoort bij het verstrekken van kredieten aan hun laars, zegt De Kock. "Vaak gaat het om buitenlandse bedrijven, die dit soort kredieten massaal opkopen. Zij stellen zich vaak keihard op."

De problemen met incassobureaus zijn er al jaren. Komt de ingreep van de ACM en de AFM niet wat laat? De Kock vindt van niet. "De maatschappelijke impact van schulden is de afgelopen jaren steeds duidelijker geworden." Niet alleen heeft een op de vijf huishoudens te maken met problematische schulden, maar het lijkt erop dat het de overheid ook veel tijd en geld kost. Vier op de vijf mensen die zich melden bij de gemeentelijke hulpverlening hebben namelijk (ook) financiële problemen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden