Waakhond van goede doelen is nog even gered

Van onze verslaggever

De Donateursvereniging (DV) wordt wellicht toch niet opgeheven. Een commissie van vier krijgt een maand om uit te zoeken of er nog een toekomst is.

De leden staken gisteravond op een rommelige vergadering in Amsterdam een stokje voor het opheffingsbesluit van het bestuur. Drie weken geleden maakte het bestuur bekend dat het vond dat de DV na drie jaar haar doel had bereikt: de branche van de fondsenwervers was wakker geschud en bewust gemaakt van de noodzaak tot duidelijkheid over de besteding van de gelden.

Veel leden werden door dit besluit verrast en voelden zich gepasseerd. Alleen zij konden besluiten tot opheffing, en alleen in een daartoe uitgeschreven algemene ledenvergadering. Sommigen zagen het bestuursbesluit als een privé-actie van de oprichtster en voorzitter van de DV, Esther Jacobs. „Blijkbaar is de grond te heet geworden onder de voeten van Esther Jacobs”, schreef Monique van ’t Hek in ’een brief op poten’ aan het bestuur, „en heeft zij daarom besloten ermee op te houden.”

De deining rond de DV ontstond toen bleek dat ze een gift had aanvaard van de stichting Coins for Care. Het pikante aan deze gift (44.000 euro) was dat Jacobs ook oprichtster en bestuurslid was van Coins for Care. De toezichthouder Centraal Bureau Fondsenwerving drong erop aan de gift terug te storten maar dat weigerde de DV. Jacobs heeft altijd ontkend dat er een verband bestond tussen de gift en de voorgenomen opheffing, maar ook het vakblad van de fondsenwervers FM kon de twee zaken niet los van elkaar zien: „Een inhoudelijke en concrete reden voor opheffing wordt door het bestuur niet gegeven.”

Van ’t Hek acht de kans ’redelijk, maar niet heel groot’ dat de DV op de een of andere manier blijft voortbestaan. Afgesproken is dat op een volgende ledenvergadering, begin december, wordt bekeken of dat voortbestaan haalbaar is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden