Waakhond tennis nu zelf onder de loep

Twijfels over aanpak matchfixing

Om de omkoping uit de sport te bannen en het gedeukte vertrouwen te herstellen, gaan internationale tennisorganisaties onderzoeken hoe corruptie het beste kan worden aangepakt. In het onderzoek staat de werkwijze van de Tennis Integrity Unit (TIU) centraal. Deze instantie werd in 2008 in het leven geroepen om de geloofwaardigheid van de tennissport te bewaken.

Op de eerste dag van de Australian Open kwamen de BBC en Buzzfeed News met documenten naar buiten waaruit zou blijken dat zestien spelers uit de topvijftig van de wereld zich schuldig hadden gemaakt aan matchfixing. Deze verdachte spelers, van wie de namen niet werden genoemd, waren nooit gestraft omdat de TIU hun zaken zou hebben verdoezeld, zo luidde de beschuldiging.

De anti-corruptie-eenheid wordt gebrek aan transparantie verweten. Niemand wist wat er met meldingen van misstanden werd gedaan. Uitkomsten van onderzoeken bleven onder de pet. Die punten van kritiek waren voor de hoogste tennis-instanties aanleiding de werkwijze van de TIU onder de loep te nemen. Zo werd gisteren op een persconferentie in Melbourne bekendgemaakt.

Doel van het onafhankelijke onderzoek is te bewerkstelligen dat de Tennis Integrity Unit effectiever kan optreden tegen matchfixing. Afgelopen weken werd al duidelijk dat de instantie in ieder geval over onvoldoende mankracht beschikt om alle aanhangig gemaakte zaken grondig door te spitten. Ook het beschikbare budget, zo'n twee miljoen dollar per jaar, zou niet toereikend zijn.

Maar het probleem oplossen met alleen meer mensen en meer geld is een utopie. Matchfixing is extreem moeilijk te bewijzen, zeker in een individuele en mondiale sport als tennis. Verdachte gokpatronen tijdens partijen worden vaak geregistreerd, zonder dat ze iets bewijzen. De TIU heeft weliswaar inzage in telefoons, bankgegevens en computerdata, maar spelers worden waarschijnlijk vaak mondeling benaderd en contant uitbetaald.

In het gisteren aangekondigde onderzoek, dat wordt geleid door de Londense advocaat Adam Smith, zal ook worden gekeken naar de relatie tussen gokkantoren en tennistoernooien. Zo is William Hill, een van de grote Britse bookmakers, sponsor van de Australian Open. Die samenwerking zou getuigen van hypocrisie, zeker nu tennis zo wordt gelinkt aan illegale gokpraktijken.

Chris Kermode, voorzitter van de internationale spelersbond ATP, een van de initiatiefnemers van het onderzoek, onderstreepte het belang van de geloofwaardigheid van de tennissport. De Brit memoreerde aan de omkopingspraktijken bij de internationale voetbalfederatie Fifa en de internationale atletiekfederatie IAAF. "De mensen moeten weer vertrouwen krijgen in de sport waar ze naar kijken."

Andy Murray, halve finalist op de Australian Open, hoopte dat er nu eindelijk openheid komt in de werkwijze van de TIU. "Iedereen is nu sceptisch, omdat het erop lijkt dat veel zaken binnenskamers worden gehouden", zei de Schot. "Daarom is het goed dat het gaat om een onafhankelijk onderzoek. Anders blijven er toch vraagtekens."

"Het laatste wat we willen, is onszelf onderzoeken", meende Kermode. Hij zei dat de onderzoekers konden beschikken over een ongelimiteerd budget en dat iedereen binnen de tenniswereld zich moest houden aan de aanbevelingen die uit het onderzoek komen. Ook worden alle resultaten openbaar gemaakt. "We hebben niets te verbergen."

Raonic verslaat Monfils en treft Murray in halve finale

De Canadees Milos Raonic is voor het eerst doorgedrongen tot de halve finales van de Australian Open. Hij versloeg de Fransman Gaël Monfils met 6-3 3-6 6-3 6-4.

Monfils maakte een gelaten indruk in de overdekte Rod Laver Arena. Hij leek in niets op de 'Superman' die in zijn voorgaande partij tegen de Rus Andrei Koeznetsov allerlei acrobatische toeren uit haalde. Tijdens een rally probeerde Monfils te scoren met een van zijn befaamde duiken, die hem niet het punt maar wel een diepe wond in zijn hand opleverde.

Tegen Raonic bleven dergelijke strapatzen achterwege. De 29-jarige Fransman oogde geconcentreerd, serieus knokkend voor zijn eerste halve finales op een grandslam sinds Roland Garros 2008. Monfils had verrassend vaak een antwoord op de opslagen van Raonic, pakte de tweede set, maar moest uiteindelijk toch capituleren. Raonic speelt morgen tegen Andy Murray, die David Ferrer de baas bleef: 6-3 6-7 (5) 6-2 6-3. Novak Djokovic en Roger Federer treffen elkaar vandaag in de andere halve finale.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden