Waakhond: het Vaticaan heeft misbruik nog steeds niet onder controle

De afgetreden adviseur Marie Collins, eerder deze maand bij een persconferentie.Beeld REUTERS

Zal het Rome ooit lukken om hard op te treden tegen seksueel misbruik? De pauselijke adviescommissie die maatregelen tegen misbruik moet formuleren is er niet meer zo zeker van. Adviseurs mopperen dat het Vaticaan haar adviezen in de wind slaat.

De toekomst van de waakhond is ongewis, sinds begin deze maand Marie Collins opstapte, het enige lid dat zelf als kind door een priester was misbruikt. Collins raakte gefrustreerd doordat ze vanuit de Vaticaanse bureaucratie een ‘onacceptabele’ weerstand ervoer, zo schreef ze in een openbare verklaring.

Twee belangrijke aanbevelingen die de commissie had gedaan en die de paus had overgenomen zijn - in ieder geval voorlopig - in een lade beland. De in 2013 opgerichte commissie pleitte onder meer voor een tribunaal voor bisschoppen die niet adequaat hadden gereageerd op misbruikkwesties. De andere aanbeveling: het Vaticaan moet gaan reageren op alle brieven die misbruikslachtoffers naar Rome sturen.

De Congregatie voor de Geloofsleer, een soort Vaticaans ministerie, had daar volgens Collins al lang mee aan de slag moeten gaan. Maar dat is dus niet gebeurd.

De anderen zijn ook gefrustreerd

Toch gaan we door, zeggen de overgebleven commissieleden nu een verklaring. Ze willen op zoek naar ‘nieuwe manieren’ om slachtoffers in de procedures te betrekken. Hoe ze dat precies gaan doen, laten ze nog in het midden.

Tussen de regels door valt te lezen dat ook zij gefrustreerd zijn over de laksheid vanuit het Vaticaan. En in interviews drukken commissieleden zich ook beleefd doch kritisch uit. “Wat Marie heeft gezegd is de waarheid”, zegt kinderpsychiater en expert kindermisbruik Catherine Bonnet tegen persbureau AP. “Het is meer dan de stem van een overlever. Ze heeft een goede kijk op wat er nodig is.” De kerk denkt vooral in termen van kerkrecht, vindt psychiater Sheila Hollins. Ze lijkt nog niet helemaal te beseffen dat bij gerechtigheid en genoegdoening meer komt kijken. “Sommige kerkelijke leiders snappen het”, zegt ze. “Andere niet.”

Collins is kritisch en fel

Dat ze het uitgerekend zonder Collins moeten stellen is pijnlijk. Collins stond al voordat ze in 2014 tot de commissie toetrad bekend als een fel criticus van de manier waarop de kerk met misbruik omging. Als iemand verandering kon brengen, was zij het wel, zo dachten veel slachtoffers. Daar komt bij dat de commissie vanaf deze maand alleen nog óver misbruikslachtoffers kan spreken, en niet námens hen.

Ook pijnlijk: Collins is niet de eerste die vertrekt. Vorig jaar werd het andere commissielid dat zelf misbruikt was, Peter Saunders, op non-actief gesteld. Saunders vond ook dat het Vaticaan veel te laks reageerde op misbruik en op suggesties om de misbruikprocedures te verbeteren. Zijn verkapte ontslag had waarschijnlijk te maken met een verschil van inzicht: Saunders wilde dat de commissie niet alleen adviseerde over beleid, maar zich ook mengde in specifieke casussen. Nu zou de commissie vooral dienen ‘als PR-vehikel’.

In Nederland hebben rooms-katholieke geestelijken van 1955 tot 1983 zeker tussen de tienduizend en twintigduizend misbruikslachtoffers gemaakt. Ordes en bisdommen waren daar jarenlang van op de hoogte, zo constateerde de commissie-Deetman vijf jaar geleden. De manier waarop de kerk met die gevallen omging, kende volgens Deetman ‘ernstige tekortkomingen’. Deetman was wel te spreken over de manier waarop de bisdommen en ordes omgingen met zijn onderzoek. "De medewerking is royaal geweest", zei hij tijdens de presentatie van zijn rapport. "Ook van de kerk. Ze deed wat gevraagd werd, zonder vragen te stellen over het waarom."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden