Waakhond gokbranche bant excessen

Aanpak illegale advertenties wedkantoren

De 'tsunami aan illegale advertenties' voor online gokbedrijven zijn na ingrijpen van de Kansspelautoriteit (KSA) verdwenen. De tussenpersonen die zich met reclames op Nederlanders richten worden aangepakt en wie niet wil luisteren, gaat het echt voelen. Dat is de boodschap die KSA-voorzitter Jan Suyver vandaag afgeeft in een tussenstand.

In de weken voor het WK voetbal zag de KSA dat Nederlandse websites overspoeld werden met advertenties van online gokbedrijven. Dat is verboden. In Nederland heeft alleen de Toto een vergunning voor wedden op sportuitslagen. Acht wedkantoren, waaronder grote spelers als Unibet, Bettson en BWin, overtraden de regels en ontvingen begin juni een brief van de KSA. "Als we vandaag een tussenstand opmaken, kan ik zeggen dat we op de goede weg zijn. De excessen zijn weg."

Toch is Suyver niet helemaal tevreden. Dat heeft vooral te maken met de rol van zogeheten affiliates. Deze tussenpersonen in de reclame zoeken naar lucratieve plekken om banners op een website of een advertentie in een app te plaatsen.

"Ook dat verschijnsel gaan we aanpakken, maar dat is een veel moeilijker grijpbaar fenomeen dan rechtstreeks de adverteerders aanspreken", aldus Suyver.

Dat online wedkantoren zich zo enthousiast op de Nederlandse markt storten, heeft te maken met de aangekondigde liberalisering. Medio 2015 gaat de Nederlandse gokmarkt open voor binnen- en buitenlandse aanbieders van kansspelen. De wedkantoren proberen in de tussentijd zoveel mogelijk naamsbekendheid en marktaandeel te pakken. Een sportzomer als deze is daarvoor een ideaal moment.

Waar de KSA zich tot nu toe vooral op heeft gericht, zijn de promotiewebsites van de aanbieders zelf, de twitteraccounts en websites als gokkenwk.nl, een verzameling advertenties van gokbedrijven die zich op het WK voetbal richtten. De Twitteraccounts zijn weg, de websites verdwenen. "Maar we zien al dat anderen in dat gat springen. Die moeten we dus ook dwingen hun reclames te stoppen."

Dat zal minder vriendelijk gaan dan de eerste keer, toen het bij vermanende woorden bleef. "Het mag nu bekend zijn wat wel en niet mag. We moeten er intern nog over praten, maar het zou kunnen zijn dat we direct overgaan tot sancties."

Dat kan gaan om een boete of om de weigering een vergunning af te geven als de Nederlandse markt eenmaal open gaat. "Dat is wel onze voornaamste stok achter de deur."

De Europese Commissie kwam gisteren met aanbevelingen om de consument te beschermen tegen online gokdiensten. Opvallend, vindt Suyver. Eerder hield de Europese Commissie zich afzijdig van de gokbranche omdat het iets zou zijn dat cultureel is bepaald.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden