Vwo-examen Frans verzet naar donderdag

Beeld anp

Het vwo-examen Frans wordt verplaatst naar morgenmiddag 13.30 uur. Dat heeft het College van Examen zojuist besloten. Gisteravond verschenen op internet fotokopieën van het examen.

De 16.700 vwo'ers moeten nu een vervangend examen maken op het nieuwe tijdstip. De scholen worden momenteel geïnformeerd, zo liet een woordvoerster van het CvE weten, ze kon niet aangeven of de nieuwe examens via een beveiligde server worden gemaild of via de post bezorgd worden. Het college nam het besluit in overleg met het Cito, het instituut dat de eindexamens ontwikkelt.

CvE
Het is volgens het CvE niet mogelijk om het examen toch woensdag door te laten gaan. Dat komt doordat het college de scholen zo veel mogelijk de zekerheid wil geven dat ze de juiste vervangende documenten hebben. 'Voor een afname woensdagmiddag is de garantie daarvoor onvoldoende aanwezig. Daarom is het niet verantwoord het door te laten gaan', zo schrijft de organisatie in een toelichting.

Nog nooit eerder is een eindexamen helemaal een dag uitgesteld. Dat heeft het College voor Examens laten weten. Wel is het eerder voorgekomen dat scholen zelf besloten een examen later af te nemen. Op bijvoorbeeld het vmbo bb en vmbo kb mogen scholen bepalen wanneer ze het digitale examen afnemen, daarom kan eventueel met dagen geschoven worden.

Klacht
Het CvE gaat aangifte doen van diefstal. Dat heeft Geert van Lonkhuyzen, directeur van het CvE, laten weten. 'Er is sprake van diefstal, zodra ik de gelegenheid heb ga ik naar de politie om aangifte te doen', aldus Van Lonkhuyzen. 'We gaan tot de bodem uitzoeken hoe het heeft kunnen uitlekken.'

Volgens de directeur overheerst momenteel vooral verbijstering onder leerlingen en scholen over het uitlekken. 'Iedereen vraagt zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ik vind het ontzettend vervelend voor de vwo-leerlingen dat hun eindexamens nog een dag langer duren.' Woensdagmiddag zou de laatste dag van het eerste tijdvak van de examens zijn, half juni beginnen de herkansingen. 'Veel leerlingen zullen afspraken of vakanties gepland hebben. Dat moeten ze nu een dag uitstellen.'

Vakantiedomper
De reacties stromen binnen via social media op het besluit om het examen te verzetten. Niet iedereen is er even blij mee, zo vragen veel scholieren zich af hoe het dan moet met geplande eindexamenvakanties. Het LAKS wordt inmiddels platgebeld door bezorgde scholieren. Volgens de scholierenorganisatie hebben heel veel scholieren de dag na hun examen een vakantie geboekt en moeten zij die nu afzeggen of omboeken. Traditiegetrouw gaan veel scholieren na hun laatste examen op eindexamenreis. 'Helaas heeft het CvE bepaald dat je beschikbaar moet zijn gedurende de examenperiode. Je zult het dus moeten maken of herkansen', schrijft het LAKS op Twitter in een reactie aan een bezorgde vakantieganger. 'Sorry, we vinden het heel vervelend voor alle vakantiegangers; willen jullie een klacht indienen bij ons? Dat kan op examenklacht.nl', twittert de belangenorganisatie.

Wel of niet naar school
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) adviseert leerlingen vandaag wel gewoon naar school te gaan, tenzij scholen iets anders aangeven. Scholen mogen namelijk zelf beslissen of zij een toelichting willen geven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden