Vwo’ers tikken Financiën op de vingers om foutje in Belastingplan

Beeld colourbox

Uit ongeloof berekenden ze het opnieuw. En nóg eens. En nóg eens. Maar het klopte écht niet. En daar was-ie dan, die mooie vierkante taart, prompt toegestuurd door het ministerie van financiën.

Dat hadden de leerlingen van 5 vwo van het Beatrix College in Tilburg verdiend. De leerlingen ontdekten een fout in het Belastingplan 2019. Althans, in de tariefvoorbeelden die het ministerie uitstuurde. “Gegevens die heel breed verspreid werden onder professionals. Niemand ontdekte de fout, behalve mijn leerlingen”, zegt economieleraar Gert van Vliet.

Het is een beproefd recept in de leerstrategie van de docent. Telkens als hij op officiële belastingcijfers stuit, laat hij de leerlingen bij wijze van opdracht de cijfers nagaan. Maar deze keer liep het anders. “Eerst dachten we: we hebben zelf een fout gemaakt. Maar we bleven maar op dezelfde bedragen uitkomen.”

De slagroomtaart was een vorm van erkenning. In al hun enthousiasme en gretigheid had de klas het ministerie immers fijntjes op de fout gewezen. Op de taart bleek een QR-code te staan, met daarin een dankbericht van staatssecretaris Menno Snel van financiën. Een pr-stunt, beseft ook Van Vliet, maar wel eentje die voor een uitgelaten klas zorgde. “En een lekkere les.”

Boven alles hoopt Van Vliet dat zijn leerlingen tot het besef komen dat, hoe sec economie als vak ook kan zijn, het een boeiende discipline blijft, en het leuke situaties kan opleveren.

“Een rijke les is het wel, met cijfers moet je altijd scherp zijn. Die kritische zin ontwikkelen is hyperbelangrijk. Je moet niet zo maar alles voor zoete koek slikken.”

Lees ook:

'Ik heb eigenlijk geen normale economieles gehad'

Economie is een nuttig vak, vindt Daan Boezeman. Het gaat over bedrijven, de overheid en belastingen: dingen die je als volwassene moet begrijpen. Bovendien vindt Daan economie 'niet heel ingewikkeld'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden