VW snijdt diep voor omslag naar elektrische auto's
Reorganisatie | Om meer winst te maken en het bedrijf te moderniseren verdwijnen tienduizenden banen bij Volkswagen.
Volkswagen gaat reorganiseren. Wereldwijd verdwijnen er 30.000 banen bij het concern, zo'n 5 procent van het totaal.
Duitsland (23.000 banen) wordt het zwaarst getroffen, gevolgd door Brazilië en Argentinië. De vakbonden zijn akkoord met de plannen. Gedwongen ontslagen vallen er niet. Volkswagen denkt de reductie in het personeelsbestand te halen door natuurlijk verloop, vervroegd uittreden en het niet verlengen van tijdelijke contracten. Er zullen ook 9000 banen bijkomen voor de ontwikkeling van elektrische en zelfrijdende auto's.
De reorganisatie moet Volkswagen (veel) winstgevender maken. Volkswagen is met afstand het meest verkochte merk van het concern, maar de directie vindt de winstmarges (gemiddeld 1,6 procent op een Golf en een Passat) veel te laag. Op Audi's en Porsches verdient het VW-concern veel meer, terwijl bij concurrenten als Mercedes en BMW winstmarges van 10 procent gewoon zijn. Die auto's zijn wel een stuk luxer dan de meeste Volkswagens.
"Volkswagen moet weer geld gaan verdienen en zich wapenen voor de komende storm", zei Herbert Diess, bij het VW-concern verantwoordelijk voor het merk Volkswagen. Volkswagen heeft volgens Diess relatief meer personeel in dienst dan zijn concurrenten. Het bedrijf is te bureaucratisch ingericht en er wordt dubbel werk gedaan.
Diess: "We gaan verder met een kleinere Mannschaft. In veel regio's zijn we niet winstgevend." Volkswagen wil met de reorganisatie jaarlijks 3,7 miljard euro besparen. VW-topman Matthias Müller noemde het plan, dat 'Toekomstpact' is gedoopt, "de grootste modernisering in de geschiedenis van ons merk".
Het uitgespaarde geld gaat Volksonder meer investeren in elektrische auto's. Het plan is om twee volledig op elektriciteit rijdende auto's te produceren in de fabrieken in Wolfsburg en Zwickau. Volkswagen wil in 2025 jaarlijks drie miljoen elektrische auto's van de band laten rollen. Ook zet het meer in op de productie van auto-onderdelen, batterijen en zelfrijdende voertuigen.
Net als andere Duitse autofabrikanten zag Volkswagen aanvankelijk weinig in stekkerauto's. Nu is dat anders. Volkswagen moet op dat terrein een 'voortrekker' worden, zei Diess.
De reorganisatie is niet los te zien van de overgang naar elektrisch rijden. Eind januari zei de directeur personeelszaken van VW, Karlheinz Blessing, al dat die overgang tienduizenden banen zou kosten, omdat motoren van elektrische auto's uit veel minder onderdelen bestaan dan die van auto's die op benzine of diesel rijden. "Dus we hebben voor de productie minder werknemers nodig."
Volkswagen kwam vorig jaar in problemen toen Amerikaanse autoriteiten ontdekten dat er gesjoemeld was met software in diesels . Die software zorgde ervoor dat auto's bij testen in het laboratorium veel schoner leken dan ze op de weg waren.
Volkswagen maakte 16 miljard euro vrij om de kosten voor boetes, schadevergoedingen en rechtszaken op te vangen. De verwachting is dat dat bedrag niet voldoende is om alle kosten te dekken. Al snel na de ontdekking van het schandaal liet VW weten dat het zich in de toekomst wilde gaan richten op elektrische auto's.
Beleggers toonden zich gisteren niet onder de indruk van het 'Toekomstpact'. De koers van het aandeel Volkswagen veranderde nauwelijks.
undefined