VVOG wil méér zijn dan een sub-topper

HARDERWIJK - Jaren achtereen heeft VVOG zich tevreden moeten stellen met een bescheiden rol in de zaterdagtop. Onder leiding van de nieuwe trainer Dwight Lodeweges bemoeide de ploeg zich vorig seizoen weer eens met de top en in de wedstrijd tegen Spakenburg (2-2) maakte VVOG zaterdag duidelijk dat het van plan is dat dit jaar weer te doen.

PETER WILSCHUT

Halverwege de wedstrijd was het wachten op de genadeklap voor Spakenburg. VVOG was op slag van rust via uitblinker Henk van Steeg (afkomstig van Lunteren - red.) op 1-0 gekomen. Veelzeggender dan het verschil in score was het veldspel. VVOG speelde feller, won meer duels en had de posities beter ingevuld. Het leidde voor de treffer tot een drietal goede mogelijkheden. Spakenburg stelde daar met toevalsvoetbal overigens ook drie doelpogingen tegenover. Na rust wisselde het spelbeeld. Spakenburg nam het initiatief en twee treffers van Lodewijk de Kruif zetten de Harderwijkers zelfs op achterstand. Een geweldige knal van de boven zichzelf uitgroeiende Sieds Severein bracht de partijen in de slotfase in evenwicht (2-2), hoewel Spakenburg zich even voor de gelijkmaker niet ten onrechte opwond over het arbitrale oordeel bij een strafschoprijpe bejegening van Paul Lieftink.

VVOG mocht het zich aantrekken dat het de controle over de wedstrijd als zand tussen de vingers zag wegglippen. Lodeweges had de sluitende analyse niet voorhanden: “In sport kun je niet alles verklaren. Zichtbaar was dat Spakenburg de lange bal veel meer hanteerde. Onze voorwaartsen konden die opbouw minder verstoren en moesten bij balverlies verder terug. Daardoor drukten ze ons middenveld terug dat weer korter voor de defensie kwam te spelen. De druk nam daardoor toe. Dat was niet de bedoeling, maar het probleem begon bij ons al voorin.”

VVOG bekroonde de revival vorig jaar met een vijfde plaats, nadat het zich tot zes duels voor het eind met de strijd om de toppositie had bemoeid. De Harderwijkers hebben zich op papier niet spectaculair versterkt, maar de gaten wel opgevuld. Lodeweges hoopt dat zijn ploeg in staat is meer stabiliteit in zowel het voetbal als de prestaties te brengen.

Bij Spakenburg staat dit seizoen niet zozeer in het teken van de uitbouw van iets moois; veel meer is er sprake van een nieuwe start. De 'blauwen' namen deze zomer zonder een traan afscheid van alles wat riekt naar de naam Beukers. Oud- en ere-voorzitter Rikkert Beukers, vader van de selectiespelers Melrik, Ad en Lorenz, trok met zijn kroost de deur aan de Westmaat achter zich dicht. Met nalating van de nodige stofwolken. Voorzitter Gijs Zwaan heeft geen zin de onfrisse affaire op te rakelen, duidelijk is dat de wig tussen de groep-Beukers enerzijds en bestuur/technische staf en (een deel van de) spelersgroep anderzijds zodanig was dat afscheid nemen de enig houdbare oplossing was. Los van het feit dat zo'n door geld en macht ingegeven breuk in een hechte gemeenschap als Spakenburg diep ingrijpt, mist de ploeg op de groene mat niet zozeer Lorenz en Ad, maar wel Melrik. Paul Lieftink staat nu nagenoeg in zijn uppie aan het front, waar hij de kansen die hij zaterdag kreeg bovendien niet verzilverde.

Spakenburg is op eigen verzoek ingedeeld in de door insiders altijd wat lager aangeslagen noordoostelijke hoofdklasse. In de hoop een ploeg met veel nieuwelingen te kunnen laten rijpen. Het programma is trainer Henk Hofstee c.s. daarbij niet behulpzaam. Op papier heeft Spakenburg na zes speeldagen de toppers in C achter de rug. De schade is op dit moment echter groter dan verwacht: Drachtster Boys 1-1, Urk 1-2 en VVOG 2-2. Komende weken wachten in die volgorde ACV, Genemuiden en DOSK. Hofstee probeert de rust in het altijd brandbare 'blauwe' kamp te bewaren: “Naar de ranglijst kijken we halverwege de competitie wel eens. De situatie kan heel snel veranderen.”

Ook de trainer weet echter dat de opportunistische Spakenburger die het voorbije voorjaar vóór hem en tegen Beukers c.s. was, zijn mening zal herzien als de prestaties daartoe aanleiding geven.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden