VVOG geeft titel bijna uit handen

VEENENDAAL - VVOG is de nieuwe kampioen van het zaterdagvoetbal. Dank zij een 2-5 overwinning op GVVV staken de Harderwijkers FC Lisse uiteindelijk met een beter doelsaldo de loef af.

AAD VAN DER GRAAF

Eenmaal eerder werd de titelstrijd tussen de drie afdelingskampioenen beslist op doelcijfers. Dat gebeurde in 1995, toen IJsselmeervogels bij de afsluitende wedstrijd tussen Kozakken Boys en Katwijk als lachende derde op de tribune zat.

Om kampioen te worden moest VVOG met minimaal twee doelpunten verschil winnen van GVVV. In dat geval zouden de doelcijfers van VVOG en FC Lisse gelijk eindigen, maar zou VVOG de titel pakken via de in Lisse gewonnen strafschoppenserie. Die opdracht leek aanvankelijk een simpel klusje. VVOG combineerde dat het een lieve lust was en zocht en vond bijna altijd wel een diepgaande man. Marcel de Haan, die deels de rol overnam van de geschorste spelverdeler Gerrit Zwep, strooide met afgemeten passes en daverde als het hem uitkwam ook zelf door de achterste linie van GVVV. De 0-3 ruststand - doelpunten van Jaap van de Zee, De Haan en Henk van Steeg - was een magere afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Alleen Albert Westhuis al had drie opgelegde kansen gemist en ook Marijn Zeegers had gefaald oog in oog met keeper Marc van Wijk.

GVVV speelt met de deur open, merkte een toeschouwer op in de pauze. Als hij had gezegd zonder deur, had hij dichter bij de waarheid gezeten. De ploeg van trainer Frans Adelaar was feitelijk niet meer dan verplicht aanwezig en handelde daar ook naar. Niettemin kwamen de mysterieuze krachten van de sport toch nog aan de oppervlakte. Na rust bracht Paul Hartog de achterstand al snel terug tot 2-3, waarna VVOG rondliep als een aangeslagen bokser en de definitieve knock-outslag leek te gaan ontvangen, toen André Zondag een kwartier voor tijd een levensgrote kans kreeg op de gelijkmaker. Tot verbijstering van alles wat Lisse was, krulde de behendige linkspoot van luttele meters afstand de bal over de kruising.

Uit die misser moet VVOG moed geput hebben. De Harderwijkers schroefden het tempo weer op en sloegen in de slotfase via De Haan en Zeegers alsnog de bevrijdende marge. Het laatste doelpunt kwam tot stand in een situatie van elf tegen tien. Scheidsrechter Van Leeuwen reageerde zwaar overtrokken op aanmerkingen van Berto Smit door de afscheid nemende GVVV-aanvaller twee gele kaarten achter elkaar voor te houden. De arbiter floot over de hele linie pietluttig, bang als hij was niet preventief te zijn.

“Het elftal is geen computer”, verklaarde VVOG-trainer Dwight Lodeweges de terugval na rust. “Je zegt dat ze gewoon moeten doorgaan. De tegenstander vroeg vastzetten, kort bij elkaar spelen, maar de ruimtes werden ineens veel groter, omdat we in de verdediging achteruit gingen lopen. Bij 2-3 ging mijn hartslag wel naar 360.”

Volwaardig

De individuele klasse en de bereidheid om voor elkaar te voetballen maken VVOG tot een volwaardige kampioen. Zoals overal elders in het topamateurvoetbal bedient ook VVOG zich van 'buitenlanders', al spelen sommigen van hen al zo lang in Harderwijkse dienst dat die benaming niet meer van toepassing is. Zwep maakt sinds 1989 deel uit van de selectie en heeft wat dat betreft de oudste rechten. Na Zwep volgen in de tijd De Haan (1990), Van de Zee (1991), Zeegers (1993), keeper Jacob Mulder (1993), Danny Marcus (1994), Dirco van Essen (1996) en Van Steeg (1996). Dit seizoen keerde de 22-jarige Koen Kuiken terug bij VVOG. Samen met Sieds Severein en Bert Hoeve vertegenwoordigt Kuiken het Harderwijkse contingent in het basiselftal.

Voor Hoeve heeft het kampioensschap een speciaal tintje. De pezige rechtshalf, die elf seizoenen geleden op 17-jarige leeftijd debuteerde in de hoofdmacht, kende de verhalen hoe VVOG ooit eerder op het hoogste niveau een kampioenschap behaalde slechts van zijn vader. Hoeve senior was keeper van het team dat in 1969 algeheel landskampioen werd. Die titel staat de komende weken weer op het spel, wanneer VVOG zondagkampioen Baronie ontmoet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden