VVOG doet deemoedig afstand van de titel

OUD BEIJERLAND - Voor SHO en VVOG lagen vreugde en verdriet zaterdag dicht bij elkaar. De thuisclub uit Oud Beijerland kirde als een kind zo blij na de late winst op regerend zaterdagkampioen VVOG (2-1). Voor de ploeg die de prolongatiekansen nu tot een minimum zag slinken was de treurnis navenant.

PETER WILSCHUT

Met het resultaat van zaterdag is SHO zowaar op papier weer de voornaamste kanshebber in de titelstrijd van de onberekenbare hoofdklasse B. De heroverde status van titelkandidaat mag de ploeg van trainer Beb van der Heijden volledig op het eigen conto schrijven. Na de 2-2 remise tegen Barendrecht en met nog acht duels te spelen durfde de coach half februari voor het eerst, maar toch nog vroeg, aan te stippen dat zijn ploeg serieus voor het hoogste zou gaan.

Drie wedstrijddagen verder leek Van der Heijden te worden gestraft voor die druk: de matige streekgenoten Strijen en Zwart Wit '28 beroofden SHO van zes punten en een illusie. De reis naar Spakenburg werd vorige week zelfs aanvaard met de gedachtenis dat een afslachting van de ploeg die door het gemis van de as-spelers Klippel en Den Hartigh verzwakt was, voorkomen moest worden. SHO verraste echter en triomfeerde in het laatste kwartier (0-2). Dat succes werd zaterdag dus herhaald. De Oud-Beijerlanders maakten mede-pretendent VVOG kansloos voor het vervolg, terwijl Spakenburg nu de glazen zag ingegooid door DOVO.

Zoals Van der Heijden medio februari voorzag gaat zijn ploeg met Barendrecht uitmaken wie de sterkste B-hoofdklasser is. SHO ontmoet achtereenvolgens Marken, DOVO en Capelle. Barendrecht treft Volendam, Zwart Wit '28 en GVVV nog. Een min of meer gelijkwaardig programma, waarin SHO het gemis van Den Hartigh en Klippel zal blijven voelen, terwijl zaterdag Middelhoek geblesseerd uitviel en uitblinker Martinot geel incasseerde - waarna hij nog tweemaal vergeefs naar rood solliciteerde - en nu twee duels mist.

Op het door de langdurige regenval met name na rust loodzware veld speelden SHO en VVOG een duel met twee gezichten. In het eerste bedrijf verraste SHO de opponent met een zeer offensieve strijdwijze. Drie kwartier beleg van het VVOG-doel was het gevolg. In die fase openden echter de Harderwijkers de score na een perfecte counter-actie via Marcel de Haan. Henk van Steeg mocht van dichtbij 1-0 aantekenen. SHO kwam via libero Kuivenhoven binnen vijf minuten langszij na een gevaarlijke corner (1-1). “We hadden het in die fase tactisch niet op orde”, meende VVOG-trainer Lodeweges, “en zagen pas in de pauze kans om bij te sturen.” Geholpen door de wind leidde dat de eerste vijf minuten van het tweede bedrijf tot drie opgelegde kansen, nadien gevolgd door nog eens vijf gevaarlijke doelpogingen. SHO kon er, strijdend tegen wind en regen weinig tegenover stellen, maar kwam in het laatste kwartier van de wedstrijd toch onder de druk vandaan. Er was echter een keepersfout van de normaliter betrouwbare Jacob Mulder voor nodig om twee minuten voor tijd Pieter Batenburg te laten scoren (2-1).

De treffer betekende het afscheid van een hoopvolle gedachte voor VVOG. Het verstand bleef echter zegevieren bij trainer en spelers. Er waren - begrijpelijk - deemoedig gebogen hoofden en er was een op-zichzelf-scheldende Mulder in SHO's catacomben. Maar er was ook een trainer met relativerende termen en er was dezelfde Mulder die zichzelf een fout aanrekende en zijn ploeg een ondermaatse eerste helft had zien spelen. Trainer Dwight Lodeweges: “We zijn strijdend ten onder gegaan. Dat incasseert gemakkelijker dan na een wanprestatie. Afstand van de titel doen we voorts niet als enigen. Waar staat GVVV en hoe was Lisse voor de eindsprint, om van Baronie niet te spreken. De zwaarte van dit jaar was voorspelbaar en daarbij misten we nu nogal eens het geluk dat we vorig jaar wel hadden. Het zij zo.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden