VVN wil snel een test voor blowende automobilisten

null Beeld ANP
Beeld ANP

Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil dat de politiek haast maakt met een drugstest voor automobilisten. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) bleek vandaag dat duizenden bestuurders dagelijks onder invloed van drugs achter het stuur zitten. VVN wil al jaren dat een drugstest standaard wordt bij controles.

Volgens het onderzoek ligt in Nederland het aantal mensen dat na het blowen in de auto stapt een kwart hoger dan in de rest van de Europese Unie. Volgens SWOV-directeur Fred Wegman zijn drugs een probleem 'waarvan we de omvang nu pas goed zien.' De combinatie verdovende middelen en alcohol baart grote zorgen.

Wie amfetaminen heeft gebruikt, heeft 5 tot 30 keer meer kans op een ernstig ongeluk. Voor cannabis in combinatie met alcohol geldt ongeveer hetzelfde. Het SWOV stelt wel vast dat het met alcoholgebruik in het verkeer in Nederland de goede kant opgaat. Zo rijdt 0,7 procent van de Nederlanders met alcohol in het bloed. Het Europees gemiddelde is twee keer zo hoog met 1,5 procent. De stichting houdt het gebruik van drugs verantwoordelijk voor 80 doden per jaar, veelal eenzijdige ongevallen.

Inademen rook leidt al tot positieve test
Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), dat dinsdag bekend werd, blijkt dat mensen positief getest kunnen worden op cannabis, zelfs als ze geen joint hebben aangeraakt. Voor het onderzoek verbleven tien studenten die nog nooit cannabis hadden gebruikt, een paar uur in coffeeshops in Groningen. Nadien werd hun speeksel onderzocht en gemeten op cannabisgebruik. Enkele studenten bleken door passief meeroken een positieve test te hebben.

Minister Ivo Opstelten (Veiligheid) heeft wel oren naar meer en strengere controle, zo bleek dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. 'Elk slachtoffer is er een te veel.'

CDA'er Sander de Rouwe had de bewindsman naar de Kamer geroepen. Die partij wil namelijk dat de kwestie stevig ter hand wordt genomen. De meeste andere fracties in het parlement willen dat ook, al wenst VVD-Kamerlid Charlie Aptroot eerst meer informatie over drugs in het verkeer. De PVV wil 'drugs in het verkeer' betrekken bij de discussie over het puntenrijbewijs. PvdA'er Sharon Dijksma wil juist 'tempo maken' in dit dossier. ChristenUnie en GroenLinks pleiten eveneens voor 'zero tolerance' op dit gebied.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden