VVD zwijgt over corruptiezaak Van Rey

'Bewijs op band' Verdachte wethouder: Teleurgesteld in OM

Jos van Rey, de VVD-senator en wethouder in Roermond die wordt verdacht van corruptie, vindt dat hem niets te verwijten valt. De VVD-prominent is zeer teleurgesteld in het Openbaar Ministerie.

Dat heeft hij afgelopen weekeinde laten weten via zijn advocate Gitte Stevens. "Mijnheer Van Rey is altijd heel transparant geweest, hij had best gewoon uitleg willen geven als men hem daarom had gevraagd."

Van Rey werd vrijdag aangehouden, zijn diverse woningen én het stadhuis werden doorzocht en hij is urenlang verhoord. Het OM verdenkt de VVD-prominent ervan dat hij zijn politieke vriend Ricardo Offermans, voorzitter van VVD-Limburg, én VVD-burgemeesterskandidaat voor Roermond vragen doorspeelde van de sollicitatiecommissie voor het burgemeesterschap van Roermond. Offermans, die zich inmiddels ziek heeft gemeld, werd uiteindelijk voorgedragen bij het ministerie van binnenlandse zaken. Zijn benoeming tot burgemeester van Roermond is nu opeens onzeker want het aannemen van deze informatie zou beschouwd kunnen worden als een gift en mogelijk is dat strafbaar.

Vandaag vergadert de gemeenteraad van de stad over de situatie. Of Van Rey daarbij is, is niet duidelijk. Alleen de SP-fractie wil nu al dat Van Rey opstapt, hoewel het naar hem ingestelde onderzoek nog maanden kan duren. Andere fracties houden ook daarom hun kruit droog. Zij willen eerst het debat afwachten. Dré Peters, de fractievoorzitter van de VVD in Roermond, gaat nog een stap verder. Hij wil pas een besluit nemen over Van Rey als het OM zijn onderzoek heeft afgerond. Peters weigert verder journalisten te woord te staan omdat "ik inmiddels twintig verschillende verhalen heb gelezen over dezelfde zaak". Hij suggereert dat zijn woorden structureel worden verdraaid en wil ook niet ingaan op het bericht van NRC Handelsblad. Volgens die krant heeft het OM Peters vrijdag een afgeluisterd telefoongesprek laten horen tussen Van Rey en Offermans. Daarin speelt Van Rey Offermans twee belangrijke vragen van de sollicitatiecommissie toe. Ook zou Van Rey de VVD-fractie dit weekend hebben laten weten dat hij inderdaad een fout heeft gemaakt, schrijft de krant.

De landelijke VVD heeft nog niet gereageerd anders dan met de mededeling dat het recht zijn beloop moet krijgen. Vandaag zal het partijbestuur praten over de zaak. Eerder kon niet door afwezigheid van partijvoorzitter Korthals. Loek Hermans, voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer liet eerder al weten dat hij geen behoefte heeft om in te gaan op de zaak. De fracties van D66 en PvdA willen dat Van Rey zijn zetel in de Eerste Kamer opgeeft zolang het onderzoek loopt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden