VVD zoekt in alle openheid sponsors

De VVD gaat op zoek naar sponsors. Die mogen niet anoniem blijven. Maximaal de helft van een evenement wordt vergoed.

Het hoofdbestuur van de liberale partij heeft deze week een sponsorcode opgesteld. Het gaat in eerste instantie om de sponsoring van landelijke, regionale of gemeentelijke themadagen, congressen of jaarvergaderingen. Een woordvoerster sluit echter niet uit dat in concrete gevallen ook verkiezingsactiviteiten worden opgezet met behulp van sponsors.

Met de geldgever stelt de VVD een contract op. Daarin leggen beide partijen de prestaties en de tegenprestaties vast. In ruil voor het geld - ,,geen al te hoge bedragen''- geeft de VVD naamsbekendheid aan de sponsor. ,,Inmenging in politieke en/of bestuurlijke organisatorische besluitvorming, in welke vorm dan ook, is uitgesloten'', schrijft de code voor.

Partijsponsoring ligt in de Nederlandse politiek zeer gevoelig. Alle andere partijen reageerden eind vorig jaar afwijzend op een plan van VVD-voorzitter Eenhoorn om sponsors te zoeken om de partij bij te staan, die net als de meeste andere kampt met teruglopende ledenaantallen.

PvdA en GroenLinks kondigden stappen aan, ook omdat ze bang waren dat de ene partij makkelijker sponsors zou kunnen vinden dan andere - of concreter: dat de liberalen het makkelijkst bij het rijke bedrijfsleven gehoor zouden vinden. CDA-voorzitter Van Rij stelde voor een fonds op te richten waarin bedrijven geld kunnen storten en waarop elke partij een beroep kan doen. Op die manier kan volgens Van Rij worden voorkomen dat er een-op-een-relaties ontstaan. Het CDA verwacht dit plan voor de zomer uitgewerkt te hebben.

De fracties in de Tweede Kamer hebben onlangs gesproken over sponsoring. Afgesproken is dat de wet op partijfinanciering, die vorig jaar juli in werking is getreden, snel wordt geëvalueerd. Ook willen de fracties dat minister Peper (binnenlandse zaken, PvdA) aangeeft of en met hoeveel hij de overheidsbijdrage aan de politieke partijen wil verhogen. Peper heeft een verhoging eerder niet uitgesloten. Met name de PvdA heeft aangedrongen op meer subsidie. De VVD moet daar juist niet veel van hebben.

Overheidssubsidie en contributies van de leden zijn de belangrijkste inkomstenbronnen van partijen. Giften zijn toegestaan. Omdat de wet alleen de voorwaarde stelt dat donaties boven de 10 000 gulden openbaar moeten worden, heeft de VVD de code opgesteld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden