Lerarentekort

VVD: zet onbevoegde techniekdocenten voor de klas

Beeld ANP

De VVD wil onbevoegde techniekdocenten voor de klas zetten om zo een einde te maken aan de tekorten op middelbare scholen en in het mbo.

“Die bevoegdheid is echt een knelpunt. Die is heel strikt”, zegt VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. “Wij stellen een noodmaatregel voor om de bevoegdheid even in de ijskast te zetten en mensen gedurende drie of vier jaar de mogelijkheid te geven voor de klas te staan.” Hij verwacht dat op deze manier meer mensen uit het bedrijfsleven voor het onderwijs zullen kiezen, al is het maar tijdelijk.

Wiersma komt met zijn plan aan de vooravond van een Kamerdebat over leraren. Daar zal morgen uitgebreid gesproken worden over de ­lerarentekorten in het onderwijs. Het vinden van geschoolde techniek­leraren is al jaren een probleem. Er is vanuit de overheid veel aandacht voor bèta en techniek. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want steeds meer jongeren kiezen een studie in de technische richting. Maar het aantal geschoolde techniekdocenten neemt af.

Volgens Wiersma is er de afgelopen jaren veel geëxperimenteerd, maar blijft de docent vastzitten aan een scholingstraject. “Voor de ­richtingen waar de tekorten het grootst zijn, denk aan het mbo en op sommige middelbare scholen, willen we de werkervaring centraal stellen, en niet de bevoegdheid.” Het Kamerlid wil de verantwoordelijkheid daarvoor bij de school leggen.

De MBO Raad reageert in principe positief op het plan. “Zeker als je het bekijkt vanuit de wil om zij-instroom in het gehele onderwijs makkelijker te maken”, zegt een woordvoerder. Ze benadrukt dat er al veel gebeurt binnen het mbo op dit gebied. “Je kunt bijvoorbeeld gedurende een jaar al gastdocent zijn voor gemiddeld vier uur per week, onder toezicht van een bevoegd docent. ROC's werken bovendien al langer met zij-instromers uit het bedrijfsleven. Tijdens het lesgeven halen zij hun bevoegdheid. Dat moet in principe binnen twee jaar, maar kan onder bepaalde omstandigheden ook binnen vier jaar. De groep waar de VVD nu op doelt, kunnen dus al binnen het mbo aan de slag.”

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is niet enthousiast over het VVD-plan. “Wij kiezen niet voor onbevoegde leraren. Je zet ook geen onbevoegde piloot in het vliegtuig”, zegt voorzitter Liesbeth Verheggen. “Wij hebben een hele goede regeling met de zij-instromers. Maar mensen die voor de klas willen moeten wel van tevoren een assessment doen om te kijken of ze geschikt zijn voor het leraarschap.”

Lees ook:

Onbevoegde leraar vult de gaten in het onderwijs. ‘Dit wil niemand’

Om het gebrek aan docenten op te vangen moeten scholen vaker noodgrepen uitvoeren. Hierdoor staan er meer onbevoegde leraren voor de klas. Na de herfstvakantie komt minister Slob met een handreiking voor scholen met onderbezetting.

Je bent nodig en je bent goed, maar je mag niet lesgeven op het vmbo

Zo’n 1500 vmbo-docenten moeten de schoolbanken weer in. Ze hebben met hun pabo-opleiding niet de juiste papieren om voor de klas te staan. Toch zijn zij juist daar hard nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden