VVD zet in op ervaring: Rutte, Schippers en Teeven bovenaan lijst

null Beeld

Het VVD-bestuur wil ervaring in de Tweede Kamer houden, zo blijkt uit de voorlopige lijst voor de Kamerverkiezingen. Dit jaar was er geen lijsttrekkersverkiezing: Mark Rutte was de enige kandidaat voor de eerste plaats. Edith Schippers staat, net als bij de vorige verkiezingen, op nummer twee. Crime-fighter Fred Teeven staat op nummer drie.

Van onze redactie politiek

Daarna volgt de eerste nieuwkomer: europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert. Nog maar een paar weken geleden stond ze in het middelpunt van de belangstelling, toen ze verhinderde dat de VS makkelijk inzage krijgen in Europese bankgegevens.

Stef Blok, die eerder nog overwoog te stoppen met het parlementswerk, maar die nu het kabinet is gevallen nog een periode door gaat, staat op plek vijf. Op nummer tien staat nieuwkomer Betty de Boer, nu fractievoorzitter in Groningen.

Van de huidige Kamerleden vertrekken alleen Laetitia Griffith, Johan Remkes en Cees Meeuwis. De laatste wordt na een half jaar Kamerwerk wethouder in Breda.

Er staan weinig nieuwkomers tussen de Kamerleden die blijven. Hekkensluiter is Brigitte van der Burg. Zij kwam in de vorige periode hoog binnen. Met haar huidige plaats 22 is het de vraag of ze in de Kamer komt.

Op 19 april stelt de partij definitief de lijst vast, als ook de leden zich hier over hebben gebogen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden