VVD wil wet landbouwgif voor boeren aanpassen

De VVD wil nog voor het einde van het jaar de wet gewasbeschermingsmiddelen aanpassen. Volgens woordvoerder Geluk komen Nederlandse telers van uien, peulvruchten, wortelen en appels in grote problemen wanneer zij bepaalde bestrijdingsmiddelen niet meer mogen gebruiken.

Van onze redactie politiek

Het College voor de Toelating Bestrijdingsmiddelen (CTB) besloot onlangs om 42 verschillende stoffen per 1 januari 2000 in de ban te doen. Onder boeren is hierover grote commotie ontstaan omdat er volgens hen geen goede alternatieven beschikbaar zijn voor de verboden bestrijdingsmiddelen. Zonder behandeling met landbouwgif overwoekert het onkruid de gewassen.

Het grote bezwaar voor de VVD-fractie tegen het besluit van het CTB is dat de middelen alleen in Nederland worden verboden en niet in andere Europese landen. De vrees is dat conservebedrijven en handelaren hun landbouwproducten voortaan in andere landen gaan kopen. De VVD pleit er daarom voor dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in Europa wordt geharmoniseerd. Als Nederlandse wetgeving afwijkt van andere landen ontstaat er volgens de VVD oneerlijke concurrentie en illegaal gebruik.

Het GPV vroeg woensdag al opheldering aan staatssecretaris Faber (landbouw) over het voorgenomen verbod. De partij vindt dat het CTB te snel met een besluit is gekomen. Een rapport over de onmisbaarheid van de middelen verschijnt pas over enkele weken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden