Update

'VVD wil verbod op godslastering niet langer schrappen'

Premier Mark Rutte, SGP-leider Kees van der Staaij en D66-voorzitter Alexander Pechtold vorige maand tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer in Den Haag. Beeld ANP
Premier Mark Rutte, SGP-leider Kees van der Staaij en D66-voorzitter Alexander Pechtold vorige maand tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer in Den Haag.Beeld ANP

De VVD staat niet langer achter het schrappen van het verbod op godslastering. Dat meldt D66-Kamerlid Boris van der Ham, die naar eigen zeggen door de VVD op de hoogte is gebracht.

De VVD heeft zich nog niet over het besluit uitgelaten. Een woordvoerder van de partij vertelde maandag aan persbureau Novum dat de VVD nog geen 'inhoudelijke lijn' heeft. De kwestie zou eerst in de fractie moeten worden besproken.

Het voorstel om het verbod op te heffen was een initiatief van VVD, SP en D66. Lang bestond onzekerheid over de levensvatbaarheid van het voorstel. Toen VVD-er en mede-initiatiefnemer Fred Teeven zijn zetel inleverde werd één van de handtekeningen onder het voorstel ongeldig. Zijn partij liet in het midden of iemand zijn plaats zou innemen.

Van der Ham zegt zich zorgen te maken over de verdediging van liberale waarden door het kabinet. De SGP heeft volgens hem te veel grip op de regeringspartij. 'Eerder al trok de VVD haar steun aan het wetsvoorstel om koopzondagen vrij te laten aan gemeenten in', merkt Van der Ham op. 'Waar trekt Rutte de liberale grens?'

Inzet van onderhandeling
SGP-leider Kees van der Staaij liet eind maart al doorschemeren dat hij de VVD wilde vragen om het verbod te laten bestaan. Dat verzoek kon inzet zijn van onderhandelingen over de gedoogsteun die zijn partij levert, vertelde hij op een partijcongres.

Het verbod op 'smalende godslastering' stamt uit 1932, maar leidt al jaren een slapend bestaan. Na de moord op Theo van Gogh stelde CDA'er Piet Hein Donner, als minister van Justitie in het kabinet Balkenende 1, voor om het artikel nieuw leven in te blazen.

Vorig jaar besloot de VVD ook om het verbod te handhaven - ook toen werd vermoed dat de liberalen de SGP wilden plezieren. Eerder was een Kamermeerderheid vóór afschaffing van het artikel.

In strijd met VN
De Amerikaanse filosoof Austin Dacey noemde het verbod in januari in strijd met een uitspraak van de Verenigde Naties. Een commentaar van de Mensenrechtenraad oordeelt dat 'het verbod op uitingen van gebrek aan respect voor een godsdienst of een ander geloofssysteem, inclusief wetten betreffende godslastering, onverenigbaar is het met Convenant'.

Nederland heeft dat verdrag in 1978 geratificeerd, merkte Dacey begin dit jaar in Trouw op. Bovendien zou het verbod 'verraad' zijn van ons liberale erfgoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden