VVD wil roc Leiden niet overeind houden

Coalitiepartner keert zich tegen plan minister Bussemaker

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

De toekomst van roc Leiden hangt aan een zijden draadje, nu coalitiepartner VVD niets ziet in het reddingsplan van minister Jet Bussemaker. Faillissement van de onderwijsinstelling vindt de VVD het meest voor de hand liggende scenario.

Ondertussen werd het oordeel van de onderwijsinspectie openbaar dat de kwaliteit van vijf opleidingen aan het roc Leiden zeer te wensen overlaat. In een ambtsbericht dat is gestuurd naar de Tweede Kamer, die vandaag opnieuw met Bussemaker debatteert over de noodlijdende mbo-instelling, stelt de inspectie voor de examenlicenties van vijf opleidingen in te trekken. De opleiding 'verkoopspecialist detailhandel' moet volgens haar bovendien haar onderwijslicentie inleveren, wat zoveel betekent als sluiten.

Zo'n 700 studenten volgen deze opleidingen in de zorg, verkoop, autotechniek en sport. Omdat ze ook worden gegeven op het ID College en het roc Mondriaan adviseert de inspectie de minister om de 700 leerlingen bij deze andere instellingen onder te brengen.

Minister Bussemaker van onderwijs wil het roc Leiden met 40 miljoen euro redden. Die zijn nodig om het onderwijs aan 8500 studenten en het salaris van 600 docenten te garanderen. Dat is volgens haar goedkoper dan de leerlingen over te hevelen naar een andere mbo-instelling en het roc Leiden failliet te laten gaan. "Ik heb de mogelijkheid van een faillissement goed bestudeerd", zei Bussemaker vorige week in de Kamer, "maar de risico's zijn voor zowel de studenten als de belastingbetaler te groot." Volgens haar zou die optie 140 miljoen euro kosten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden