VVD wil initiatiefwet tegen beperking inhuren zzp'ers

Vice-premier Lodewijk Asscher tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad. Beeld anp
Vice-premier Lodewijk Asscher tijdens de wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.Beeld anp

Cao-afspraken om het inhuren van zzp'ers en uitzendkrachten te beperken, moeten verboden worden. De VVD wil een initiatiefwet indienen om dat te regelen. Tweede Kamerlid Anne Mulder zal dat morgen aankondigen bij de behandeling van de begroting van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Redactie

Hij laat dit vandaag weten in Het Financieele Dagblad, waarin hij samen met zijn fractiegenote Anoushka Schut werd geïnterviewd. 'Het moet afgelopen zijn met cao-afspraken waarin hele groepen worden uitgesloten', zegt Mulder.

De ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen), die vandaag hierover eveneens met een verklaring kwam, wijst erop dat de advocaat-generaal van het Europese Hof onlangs ook heeft geconcludeerd dat lidstaten blijvend maatregelen dienen te nemen tegen ongerechtvaardigde uitzendbeperkingen in cao's. Het zou ook in strijd zijn met de Europese Uitzendrichtlijn.

Maar in Nederland gebeurt het tegenovergestelde, constateert de ABU. Hier groeit het aantal uitzendbepalingen in cao's juist. In zeker een kwart van de circa 750 in Nederland afgesloten cao's worden beperkingen aan de inzet van uitzendkrachten gesteld.

Zzp'ers 'aan de ketting gelegd'

De brancheorganisatie ZZP Nederland klaagde onlangs ook al dat in steeds meer cao's zzp'ers 'aan de ketting worden gelegd'.

Kamerlid Mulder onderstreept dat bijna 1 miljoen Nederlanders zzp'er zijn. 'Mensen die elke dag weer de mouwen opstropen en iets maken van hun leven. Een groep die onmisbaar is geworden voor grote en kleine bedrijven in ons land.'

Mulder en Schut willen een'dynamische arbeidsmarkt', waarin ruimte is voor vaste en flexibele contracten, zo zullen ze Asscher voorhouden. 'We moeten nadenken over een modern stelsel waarbij het vaste contract en het flexibele werk allebei bestaan. Wat de VVD betreft is het echt en/en', zegt Mulder.

Volgens Schut 'geven ondernemers aan dat er wel degelijk werk is, maar dat ze geen banen durven aan te bieden door de hoge kosten en risico's die ze lopen, vooral op het gebied van ziekte en arbeidsongeschiktheid'.

De twee VVD'ers vinden dat de politiek de problemen moet durven benoemen en proberen weg te nemen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden