VVD wil eindexamen afschaffen in het vmbo

Het moet drastisch anders op het vmbo, vindt Tweede-Kamerlid Balemans (VVD). Klassikaal lesgeven en het centrale eindexamen zijn niet langer heilig.

In een van de lokalen op de eerste verdieping van de G.K. van Hogendorpschool in de Rotterdamse wijk Delfshaven is de brugklas vmbo aan het werk. Onderwijsassistent Rob Fliet stapt de klas binnen en neemt kamerlid Balemans en enkele schooldirecteuren in zijn kielzog mee. 'Wat zou je kopen voor 50 euro?', is het onderwerp van de les waar de leerlingen mee bezig zijn. Op het bord is te lezen dat kleding, een telefoon en speelgoed bij de jongens favoriet zijn, bij de meisjes zijn dat kleding, parfum en sieraden.

Rob legt uit dat de docente die voor de klas staat zo even weg zou kunnen lopen. Omdat er tussen de lokalen een schuifdeur zit, kan de leerkracht van de andere klas het even overnemen. Maar dat is niet nodig, zegt Rob. ,,De kinderen werken gewoon door.'' ,,Is dat zo?'' vraagt Balemans aan de lerares. Ze knikt instemmend, met een glimlach. ,,Dan zijn ze netter dan ik vroeger'', grapt Balemans. De klas lacht.

De G.K. van Hogendorpschool is een vmbo-school met voornamelijk allochtone leerlingen. VVD-kamerlid Eric Balemans is hier op uitnodiging van de scholenkoepels CVO en LMC, die met de parlementariër in discussie willen over de problemen op het vmbo. Balemans schreef eerder dat hij het vmbo wil afschaffen en opsplitsen in een praktijk- en een theorierichting. De Van Hogendorpschool was een van de ruim tweehonderd scholen die de Tweede Kamer vorig jaar een brandbrief stuurden, over de problemen op het vmbo. Zij vinden het vmbo te ouderwets.

Balemans is het daarmee eens. Je moet kinderen die praktisch zijn ingesteld, niet bij elkaar in de klas zetten om daar theorie in de hoofden te stampen, vindt hij. De docent moet meer de coach worden van leerlingen die zelf hun talenten ontwikkelen. In plaats van dat ze een theorietoets maken, moeten leerlingen afgerekend worden op hun praktische vaardigheden, die ze net als bij de beroepsopleidingen bijhouden in een portfolio. Zodoende moet het vmbo ook beter gaan aansluiten op het mbo, zoals het ook bedoeld is.

Balemans gaat daarom in de Kamer voorstellen om het centraal schriftelijk eindexamen af te schaffen voor het vmbo. Op aandringen van de scholen gaat hij ook voor meer geld en minder regels pleiten. De scholen willen een grotere vrijheid omdat ze te veel worden belemmerd door onzinnige regels van het ministerie.

Van de problemen is op de Van Hogendorpschool maar weinig te zien. Deze school heeft het roer dan ook omgegooid. In de brugklassen wordt les gegeven zoals op de basisschool: de leerlingen hebben de meeste lessen van een vaste docent in hetzelfde lokaal. Ook het rooster is eenduidig: elke dag van half negen tot kwart voor drie.

Die veranderingen hebben Gerard Soetman, directeur van de school, 'een hoop gedonder' opgeleverd met de Onderwijsinspectie, ,,maar je ziet dat het werkt'', aldus Soetman. De directeur zegt dat de prestaties van zijn school sindsdien aanzienlijk zijn verbeterd.

Na de school in Delfshaven gaat Balemans ook nog naar Melanchton De Kring, een witte vmbo-school in de meer landelijke omgeving van Bleiswijk. Hoewel dit een praktijkschool is met afdelingen koken, tuinieren en bloemschikken, krijgen de leerlingen eerst twee jaar theorie voor ze met de praktijlessen beginnen. De twee leerlingen die Balemans rondleiden vinden dat niet zo erg, maar de praktijk vinden ze toch het leukst aan de school. Daar ligt ook de kracht van de leerlingen, zegt de begeleider van vier leerlingen die in de proeftuin twee vijvers hebben aangelegd. ,,De leerlingen zijn niet altijd even makkelijk. Maar als je ze eenmaal voor je hebt gewonnen, werken ze keihard voor je.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden