VVD wil documenten niet afschermen van asieladvocaten

Minister Gerd Leers. Beeld epa
Minister Gerd Leers.Beeld epa

De VVD vindt het een slecht plan om asieladvocaten de mogelijkheid te ontnemen een discretionair besluit van de minister in te zien met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De liberalen reageren daarmee afwijzend op een idee dat het CDA gisteren in Trouw voorstelde.

Asieladvocaten vragen dergelijke documenten op zodat ze weten op welke basis een schrijnend geval een verblijfsvergunning kan krijgen. Kamerlid Koppejan (CDA) denkt echter dat de minister meer ruimte krijgt om 'zijn hart te laten spreken' als hij in beslotenheid opereert. Dan kan een bewindsman ook 'veel meer' gebruik maken van zijn discretionaire bevoegdheid.

Dat laatste lijkt in te druisen tegen het regeerakkoord. Daarin staat dat de minister 'terughoudend' moet omgaan met die bevoegdheid. Minister Leers (asiel) wilde gisteren niet op het idee van Koppejan ingaan. Wel benadrukte hij dat hij zijn discretionaire bevoegdheid toepast op "een zorgvuldige, rechtmatige, rechtvaardige en barmhartige manier". Bij toekenning én afwijzing.

"Dat de minister vaker gebruik zou moeten maken van zijn discretionaire bevoegdheid, vind ik een nietszeggende opmerking. Vaker ten opzichte van wat?", reageert VVD-Kamerlid Van Nieuwenhuizen. "Die mogelijkheid om een beroep te doen op de Wob hebben we niet voor niks. Beslissingen van een minister moeten uit te leggen zijn. Het mag geen willekeur worden."

Ook in de rest van de Kamer krijgt het CDA weinig bijval. "Ik snap uit welke koker het komt maar ik ben het niet eens met de redenering. Er moet controle op de discretionaire bevoegdheid kunnen zijn", vindt SP-Kamerlid Gesthuizen.

GroenLinks-Kamerlid Dibi: "Als overheid moet je staan voor je besluiten. Je moet aan kunnen tonen waarom je tot een besluit komt. Voor Mauro had het overigens niets uitgemaakt omdat de minister het geval van Mauro niet schrijnend genoeg vond." Dibi denkt dat het CDA zich hiermee probeert in te dekken. "Wilders heeft al gezegd dat hij de gang van zaken rond Mauro 'niet voor herhaling vatbaar' vindt. Het is alleen maar wáchten op de volgende Mauro. Het CDA heeft toch een opdracht van het congres? Die luidde niet: ga maar naar de achterkamertjes."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden