VVD wil alleen de kansrijke Antilliaan

Voor noodzakelijke steun van de PvdA moet wetsvoorstel nog flink worden vertimmerd

Al decennialang buigt politiek Den Haag zich over de vraag of het aantal Antillianen dat naar Nederland komt, beperkt moet worden. Groot voorstander van toelatingseisen is VVD-Kamerlid André Bosman. Vandaag bespreekt de Tweede Kamer zijn initiatiefwetvoorstel. De kern: het moet voor kansarme Antilliaanse immigranten moeilijker worden zich in Nederland te vestigen.

Wat staat er precies in de wet?

Wie in Aruba, Curaçao of Sint Maarten geboren is en zich in Nederland wil vestigen, moet na zes maanden een verblijfsvergunning regelen. Daarvoor moeten immigranten aantonen dat ze in hun eigen bestaan kunnen voorzien, niet eerder zijn teruggestuurd, geen bedreiging voor de openbare orde vormen en geen onjuiste gegevens hebben verstrekt. Aanvankelijk wilde de VVD ook voldoende Nederlandse taalbeheersing eisen en een diploma waarmee je je in Nederland kunt redden, maar die eisen zijn geschrapt. In de huidige situatie kunnen Antillianen zich vrij vestigen in Nederland.

Waarom wil de VVD toelatingseisen invoeren?

De liberalen wijzen erop dat relatief veel Antillianen in de criminaliteit belanden, geen geschikte opleiding hebben of werkloos zijn. Voor probleemjongeren, criminelen en uitkeringstrekkers wil de VVD de deur niet wagenwijd openzetten. Bovendien stellen Aruba, Curaçao en Sint Maarten zelf ook eisen op gebied van strafblad en inkomen aan Nederlanders die zich op de eilanden willen vestigen. Gelijke monniken, gelijke kappen, meent de VVD.

Hoe is het plan ontvangen?

Met fikse kritiek. Helemaal nadat Kamerlid Bosman in het najaar ook nog eens opperde om Antillianen een paspoort in een andere kleur te geven. Discriminatie, riepen oppositie en coalitiepartner PvdA. Associaties met de Jodenster bleven, buiten de Kamer, niet uit. De commissie-Meijers, een onafhankelijke juristendenktank, stelde vorige maand nog dat de wet in strijd is met internationale verdragen, omdat deze onderscheid maakt naar ras. Eerder uitte de Raad van State kritiek. De Curaçaose regeringspartij PAIS zegt alle middelen te zullen gebruiken om de wet te blokkeren.

Is er genoeg steun voor de wet in de Tweede Kamer?

Dat is de vraag. In het regeerakkoord spraken VVD en PvdA af met regels te komen voor vestiging van inwoners uit Aruba, Curaçao en Sint Maarten in Nederland. Het wetsvoorstel van VVD'er Bosman lag er toen al. Beide partijen hebben de intentie om die wet zo aan te passen dat ze er mee kunnen leven, maar dan moet die nog wel flink worden vertimmerd, aldus de PvdA.

De sociaaldemocraten willen vooral dat de groep Antillianen die onder de nieuwe regels zou vallen, wordt ingeperkt. Zonder steun van de PvdA is een meerderheid haast onmogelijk.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden