VVD viert haar 50-jarig bestaan met playbackshow door politici

Van onze parlementsredactie AMSTERDAM - “Ademnood . . oooh Frits!”. De VVD-Kamerleden Hella Voue, Bibi de Vries en Monique de Vries brengen - met een enigszins aangepaste tekst - de hit van het trio Linda, Roos en Jessica, sterren uit de populaire televisieserie Goede Tijden, Slechte Tijden. Het voorwerp van hun passie, VVD-leider Frits Bolkestein, glimlacht er wat verlegen bij.

Het optreden van de drie liberale Kamerleden is één van de acts op het feest waarmee de VVD haar 50-jarig bestaan viert. Twee liberale commissarissen van de koningin, Jan Kamminga uit Gelderland en Loek Hermans uit Friesland zingen als The Bluesbrothers 'Everybody needs somebody to love'. En minister Jorritsma brengt als Evita 'Don't cry for me Argentina'. Hotel Krasnapolsky gaat plat.

In één van de andere zalen - de VVD heeft voor de beproefde formule gekozen waarmee het North Sea Jazzfestival groot is geworden - treedt minister Gerrit Zalm op, de minister van financiën. Hoewel, het zwarte schaap van de familie - Gerrit is immers de enige zonder vaste baan - kon niet komen en heeft daarom maar broer Frans gestuurd.

Frans Zalm is voorzitter van de vereniging van liberale uitvaartondernemers. Hij zou graag zien dat het kabinetsbeleid wat liberaler werd, zodat zijn branche wat meer zou kunnen delen in de economische groei. Hij heeft daarom een hoop kritiek op minister Dijkstal, die niet wil toestaan dat burgers het recht in eigen hand nemen.

Op Jorritsma, die weigert om verkeersdeelnemers zelf te laten uitmaken of ze links dan wel rechts willen rijden. En op staatssecretaris Terpstra, die te veel een gezonde leefstijl opdringt aan de burgers.

Alleen van het beleid van Van Aartsen zou de branche nog profijt kunnen hebben. Maar dan moet de minister wel verordonneren dat de teraardebestelling van afgemaakte varkens alleen mag worden uitgevoerd door gediplomeerde uitvaartondernemers.

Slecht-weer-partij

De viering van het 50-jarig bestaan omvat ook serieuzere programma-onderdelen. Bolkestein stelt in zijn toespraak dat de VVD de reputatie van een slecht-weer-partij inmiddels is kwijtgeraakt. In tijden dat het economisch slecht gaat, zouden de kiezers de hulp inroepen van de VVD 'om puin te ruimen'. Zodra dat is gebeurd, zouden andere partijen Sinterklaas mogen spelen.

“Maar de tijden zijn veranderd”, aldus Bolkestein. “De kiezer is meer en meer gaan beseffen dat er verband bestaat tussen mooi weer en liberaal beleid. De VVD staat aan de vooravond van historische verkiezingsoverwinningen” Bolkestein legt in zijn toespraak een stevig accent op de sociale traditie van het liberalisme.

Verder is er de presentatie van het boek 'Liberalen onder één dak' dat VVD-coryfee Henk Vonhoff over de jarige partij heeft geschreven. En het wetenschappelijk bureau van de VVD publiceert een bundel met als thema 'publieke verantwoordelijkheid'.

Over verantwoordelijkheid gaat het ook op het symposium dat 's middags voorafgaand aan het feest in de nabij gelegen Beurs van Berlage wordt gehouden. De liberalen hebben daarvoor enkele illustere gastsprekers naar Amsterdam gehaald: de Belgische politica Annemie Neyts, onder meer lid van het Europees parlement en minister van staat, Paul Bremer III, de vroegere VS-ambassadeur in Nederland.

Ook is de voorzitter van de Centrale raad van joden in Duitsland, Ignatz Bubis, te gast. Hij is ook actief in de Duitse liberale partij FDP. Bubis waarschuwt tegen de opkomst van extreem-rechtse partijen en pleit ervoor dat de landen van de Europese Unie hun anti-racismewetgeving op elkaar afstemmen.

Johann Olav Koss

Ster van het symposium is de voormalige schaatskampioen Johann Olav Koss, die zijn carrière in 1994 afsloot met drie gouden medailles tijdens de Olympische winterspelen in Lillehammer. Koss is tegenwoordig naast zijn medicijnenstudie ambassadeur voor Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties. De jarige VVD bedenkt hem met een cheque van 12 500 gulden voor zijn werk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden