VVD: Van Groenrechts naar klimaatsceptisch?

De laatste paar maanden stelt de VVD continu kritische vragen over klimaatverandering. Dit terwijl ze ruim een jaar geleden een ’Groenrechts’ programma presenteerde.

Ingrid Weel redactie politiek

„Ik weet niet of we ons wel zo’n zorgen moeten maken over het klimaat”, sprak VVD-Kamerlid Helma Neppérus vorige week. In oktober 2009 was zij nog lovend over de vele aandacht voor de gevolgen van de temperatuurstijging: „Het is duidelijk dat het klimaat verandert. Over de rol van de mens hierbij kan worden getwist, maar laten wij in ieder geval wat doen aan de gevolgen.”

Toen een maand later e-mails werden gehackt waaruit zou blijken dat wetenschappers hun klimaatgegevens verdraaiden, had de VVD plots weinig vertrouwen in het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties waarop de politiek haar beleid baseert. Een winter met veel sneeuw versterkte Neppérus’ wantrouwen.

Sinds er nog een fout is ontdekt in het IPCC-rapport over het smelten van de Himalaya-gletsjers, wil de VVD het nationale klimaatbeleid op pauze zetten. Investeringen moeten worden opgeschort totdat er meer duidelijkheid is over de opwarming van de aarde. Zo twijfelt Neppérus of de gereserveerde 100 miljard euro voor dijkversterking wel nodig is.

Het leidde tot verbazing alom in de Tweede Kamer. CDA’er Liesbeth Spies: „Ze is de weg een beetje kwijt.” Minister Cramer (milieu): „Los van het feit dat het smelten van de Himalaya-gletsjers vrijwel geen invloed heeft op de zeespiegelstijging, vind ik het echt roekeloos dat de VVD zo gemakkelijk onze strijd tegen het water ter discussie stelt.”

In 2008, toen er veel belangstelling was in de samenleving voor milieubewust leven, vond VVD-fractievoorzitter Mark Rutte dat het klimaatprobleem te veel door links werd geclaimd. Rutte bereidde daarom een ’Groenrechtse’ agenda voor.

Met het gebruik van de term Groenrechts leek het of de VVD een nieuwe weg in zou slaan. Maar bij de presentatie van zijn pamflet had Rutte het vooral over ’de bedreiging’ van energieafhankelijkheid van landen als China, Rusland en Iran, en niet zozeer over klimaatverandering. Hij pleitte als vanouds voor een sterke innovatie vanuit het bedrijfsleven en hekelde het ’consuminderen’.

Daarna werd het stil rondom de groene plannen van de VVD. Pas sinds de klimaatsceptici vaker een podium krijgen en er hardop vragen worden gesteld bij de ernst van het klimaatprobleem, gaat de VVD mee in het stellen van vragen.

Opportunistisch, vindt het CDA. De PvdA vermoedt dat de liberalen zich zo opstellen vanwege de klimaatsceptische PVV. Toch is er inhoudelijk het laatste jaar eigenlijk niet gek veel veranderd bij de VVD. Wat presentatie betreft wel.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden