VVD trekt veel te grote broek aan tegenover Islamitische Universiteit

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Clemens Cornielje stelde onlangs in een interview zich zorgen te maken over de vraag of artikel 23 van de Grondwet, dat de vrije schoolkeuze garandeert, bij de VVD in goede handen is. Dat was opmerkelijk, want Cornielje, tegenwoordig commissaris van de koningin in Gelderland, was ooit VVD-Kamerlid en sprak namens de liberalen over onderwijs. Cornielje was eerder al eens bereid zijn nek uit te steken; zo stemde hij ooit als enige VVD'er tegen een motie van zijn fractiegenote Ayaan Hirsi Ali, die volgens hem islamitische scholen zou achterstellen bij andere scholen.

Pieter Duisenberg, een verre opvolger van Cornielje als de liberale onderwijswoordvoerder, geeft er nu blijk van dat die vrees dat de vrijheid van onderwijs bij de VVD niet in goede handen is' gerechtvaardigd kan zijn. Duisenberg ziet in de uitspraken van de rector van de Islamitische Universiteit in Rotterdam, dr. Ahmet Akgündüz, aanleiding te pleiten voor intrekking van de accreditatie van de universiteit. Akgündüz trok tijdens protestacties in Turkije tegen de regering Erdogan voor de zomer partij voor de Turkse premier. Hij gebruikte daarbij een citaat van een Turkse geestelijk leider uit het verleden, dat zou kunnen duiden op het vergoeilijken van eventueel geweld tegen de demonstranten. En het was nog erger volgens Duisenberg: het bestuur van de universiteit nam geen afstand van de uitspraken van de rector.

Hoe dwaas de uitspraken ook zijn, Duisenberg geeft geen enkel argument waarom zo'n uitspraak dan maar onmiddellijk moet leiden tot het intrekken van de accreditatie. Oproepen tot geweld moeten uiteraard bestreden worden, maar de sluiting van een hele universiteit kan geen sanctie zijn. Daarmee wordt inderdaad de in artikel 23 van de Grondwet geregelde vrijheid van onderwijs groot geweld aan gedaan.

Bovendien: Duisenberg meet de politiek een bevoegdheid aan die zij helemaal niet heeft. Hij verwacht van de minister dat zij een onderwijsinstelling sluit. Maar de accreditatie wordt in dit geval verleend door de volledig van de minister onafhankelijke Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie. Wat hij wil, kan niet zomaar.

Duisenberg, die gisteren hier en daar bijval kreeg in het parlement, treedt belangrijke principes van onze maatschappelijke ordening met voeten.

De uitspraken van de rector moeten verworpen worden, laat dat duidelijk zijn. Sluiting van een heel onderwijsinstituut kan daarbij echter nooit een middel zijn.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden