VVD: terugkeer Johan Houwers in Kamer is 'pure zetelroof'

Johan Houwers, ex-VVDérs, op eigen houtje verder in de Kamer Beeld ANP
Johan Houwers, ex-VVDérs, op eigen houtje verder in de KamerBeeld ANP

Het omstreden oud-VVD-Tweede Kamerlid Johan Houwers komt terug in de Tweede Kamer. Maar niet namens de VVD, want daar is hij niet meer welkom. Houwers gaat als eenling verder in de Kamer. Daarmee krijg de coalitie de kleinst mogelijke meerderheid in de Tweede Kamer, van 76 zetels.

Zetelroof!
De VVD heeft dat vandaag het besluit van Houwers bevestigd. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra noemt het 'pure zetelroof'. Volgens hem zal de VVD Houwers royeren als VVD-lid. Zijlstra vindt het besluit van Houwers 'onbegrijpelijk'.
Chef van de politieke redactie van Trouw, Bart Zuidervaart, is niet verbaasd over de reactie van Zijlstra. Houwers stond destijds vrij laag op de kandidatenlijst bij de Kamerverkiezingen. De VVD haalde toen een recordwinst van 41 zetels, en hij is doorgeschoven. De afgelopen jaren had Houwers een voor de VVD vrij onbelangrijke portefeuille, hij was woordvoerder dierenwelzijn. "Natuurlijk ziet de VVD dit als ordinaire zetelroof, ook al komen Kamerleden op persoonlijke titel in de Kamer', aldus Zuidervaart. "Je kunt je afvragen met welk mandaat hij daar nu denkt te gaan zitten."

Kleinst mogelijke Kamermeerderheid schept risico
Voor de coalitie hoeft de kleinst mogelijke meerderheid die nu ontstaat in de Tweede Kamer in principe niet meteen problemen te geven. "Maar er zijn wel risico's. Tot nu toe kon er nog eens een Kamerlid een ander geluid afgeven. Neem Lutz Jacobi van de PvdA, die onlangs tegenstemde toen de Kamer een vrij belangrijk besluit nam over de aanschaf van de JSF. Jacobi was tegen omdat haar achterban in Leeuwarden zorgen heeft over de geluidsoverlast van de luchtmachtbasis. Maar straks kan dat niet meer", aldus Zuidervaart. De krappe meerderheid komt nog bovenop de problemen die de coalitie te wachten staan bij het zoeken naar nieuwe meerderheden in de Eerste Kamer.

Versplintering
Eerder vertrokken uit de Pvd-fractie de Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, toen zij niet bereid bleken te zijn hun vertrouwen uit te spreken in de opstelling van de eigen fractie in het integratiedebat en in het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher. Zij richten vorig jaar hun eigen politieke beweging Denk! op en vormen nu een tweemansfractie.

Zuidervaart: "De Tweede Kamer telt nu 16 kleine fracties. Dat is sinds de jaren zeventig niet meer gebeurd. Voor de Kamervoorzitter is dat lastig, al die woordvoerders die spreektijd moeten krijgen. Dat bevordert het debat ook niet altijd."

Waar blijft Teeven nu?
Het besluit van Houwers pakt ook dramatisch uit voor de plannen die de VVD met Fred Teeven had, de staatssecretaris die onlangs vertrok in het kielzog van zijn minister Opstelten, na de bonnetjesaffaire rond de zogenoemde Teevendeal, de miljoenenschikking met een drugscrimineel. De VVD had dolgraag Teeven teruggehaald naar de Kamer. "Alle stoelen zijn weer bezet, op het Binnenhof is er even geen werk voor Teeven", aldus Zuidervaart. ,,Dit zwaargewicht is enorm belangrijk voor de VVD en zijn imago. En nu zitten ze met Houwers."

Hypotheekgesjoemel
Houwers verliet in 2013 onder druk van Zijlstra de Kamer omdat hij gesjoemeld zou hebben met gegevens rond zijn hypotheek. Het OM acht dat bewezen en meldde vorige week dat Houwers daarom 4000 euro boete moet betalen. De VVD maakte daarna bekend dat hij niet meer welkom is in de VVD-fractie. Maar dat neemt niet weg dat Houwers het recht had de zetel in te nemen die vrijkwam na het vertrek van VVD'er Mark Verheijen.

undefined

Fred Teeven moest vertrekken om ophef rond 'Teevendeal' Beeld epa
Fred Teeven moest vertrekken om ophef rond 'Teevendeal'Beeld epa
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden