VVD'sters niet benauwd voor SGP

"SGP'ers zijn buitengewoon aardige mensen." Zo kijken VVD-vrouwen tegen de politici van de orthodox-gereformeerde partij aan. Realistische betrouwbare mannen met wie het goed samenwerken is. En de vrouwenemancipatie? Die gaat gerust wel door. "We zijn niet afhankelijk geworden van de SGP hoor."

De oppositie schreeuwt moord en brand over de zetel van de SGP in de Eerste Kamer die het samenwerkingsverband van VVD, CDA en PVV aan een meerderheid kan helpen. "Het kabinet wordt gegijzeld door de SGP", meent PvdA-voorman Job Cohen. SP-fractievoorzitter Emile Roemer vraagt zich hardop af wat de SGP er allemaal voor terugkrijgt. "Onlangs is door de VVD een initiatief om godslastering niet langer strafbaar te stellen onderuitgehaald."

De lijsttrekker van de PvdA in de Eerste Kamer, Marleen Barth, noemt het 'heel kwalijk' als de VVD innige banden met de SGP aangaat. "Als het aan de SGP lag, had ik hier niet gestaan", zei ze, doelend op het vrouwenstandpunt van de partij. "Vrouwen mogen van de SGP geen kort haar, geen korte rok en ook niet werken."

Dat het vrouwenstandpunt van de SGP niet goed ligt bij liberale vrouwen is geen geheim, maar het lijkt of de VVD-vrouwen het ook geen groot probleem vinden. Oud-staatssecretaris van onderwijs Nel Ginjaar Maas (80) heeft zelfs met verbazing naar de uitspraken van Marleen Barth op televisie gekeken. "Zij probeerde de indruk te wekken dat alle vrouwen nu terug moeten achter het aanrecht. Wat een onzin. Er is een soort hetze gaande in de oppositie waar ik me over verbaas."

Ginjaar Maas is absoluut niet bang dat de SGP machtspolitiek gaat bedrijven en dat daardoor bijvoorbeeld de vrouwenemancipatie een halt wordt toegeroepen. "Welnee. De SGP is voor haar eigen vrouwelijke achterban helemaal niet vriendelijk, maar ik heb ze in de Tweede Kamer als buitengewoon aardige mensen leren kennen. Ook in de omgang met vrouwen. SGP'ers accepteren het dat het bij andere partijen anders gaat. Ze zijn heel realistisch."

Dat SPG-senator Gerrit Holdijk met de woorden 'voor wat, hoort wat' deze week liet weten toch echt wel wat te verwachten voor hun steun aan het kabinet, zwakt Ginjaar Maas af. "Als de economische samenwerking tussen het kabinet en de SGP betekent dat er vier jaar even geen ontwikkelingen zijn rond de koopzondag of dat een verbod op godslastering blijft bestaan, vergaat de wereld niet. Echt, ik adviseer iedereen er niet zenuwachtig van te worden dat de SGP voor de meerderheid kan zorgen in de Eerste Kamer."

Tegen Marijke Vos-Maan, voorzitter van het liberaal vrouwennetwerk, hoeft dat niet te worden gezegd: "Wij staan heel pragmatisch in de nieuwe situatie. Gewoon per geval bekijken of er samenwerking met de SGP mogelijk is. Het is heel jammer dat die partij vrouwen niet toelaat tot de politiek, maar verder moeten politici er nuchter in staan. Ik heb ook voldoende vertrouwen in Mark Rutte en de andere politici dat zij een goede afweging kunnen maken."

Dat er wel grote discussie ontstond bij de samenwerking met de PVV vanwege hun islamstandpunt en niet nu met de SGP terwijl die een omstreden vrouwenstandpunt hebben, komt volgens de VVD-vrouwen vooral doordat er nu niets op papier staat. Cock Huigen van Boven, voorzitter van het seniorennetwerk van de VVD, vermoedt dat er wel al verkend is waar de moeilijkheden met de SGP zitten, maar hamert erop dat er geen vaste afspraken zijn: "Het kabinet is niet afhankelijk van de SGP."

"Dat we de koopzondagen en het verbod op godslastering op een laag pitje zetten, vind ik geen probleem. Zo zwaarwegend zijn die onderwerpen nou ook weer niet. We verschillen in standpunt over de positie van vrouwen, maar dat is uitgesproken en duidelijk voor iedereen. Bij onderwerpen als immigratie en financiën vinden we elkaar weer. Als we ontwikkelingen willen op gebied van abortus, euthanasie of homo-emancipatie moeten we de meerderheden zoeken bij anderen, bij de PvdA of D66. Ik vind dat wel spannend. Het politieke spel is door de minderheidsconstructie veel opener."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden