Update

VVD stelt toetredingssteun Turkije ter dicussie

Mark Verheijen. Beeld anp
Mark Verheijen.Beeld anp

De VVD wil de toetredingssteun van 860 miljoen euro per jaar van de EU aan kandidaat-lidstaat Turkije ter discussie stellen. Mark Verheijen zei donderdag in de Tweede Kamer dat de liberalen sceptisch zijn of Turkije ooit nog lid wordt van de EU.

Verheijen kan 'thuis niet meer uitleggen' dat het geld naar Turkije gaat, terwijl het land een flinke economische groei kent. De toetredingssteun kan worden stilgelegd als er te weinig vooruitgang wordt geboekt in een kandidaat-lidstaat, aldus de VVD'er.

Maar volgens minister Frans Timmermans van BuitenlandseZaken kan de geldstroom naar Turkije niet worden stilgelegd. Daarvoor moet een meerderheid van de EU zijn en daarop acht hij de kans niet groot. Hij wil wel kijken of de steun aan voortgang van bepaalde onderwerpen kan worden gekoppeld.

Het kabinet meent ook dat er minder geld moet gaan naar Turkije gezien het feit dat het economisch zo goed gaat met Turkije. De regering zal daar op aandringen bij de onderhandelingen over de nieuwe Europese begroting die gaat gelden voor de periode 2014-2020. Als er gekeken wordt naar per hoofd van de bevolking is Turkije niet de grootste ontvanger, voegde de minister eraan toe. Per capita gaat er meer geld naar de staten op de Balkan.

Boevennest
De Turkse regering wil nog steeds lid worden van de Unie, hoewel het overleg hierover vastzit. De meeste partijen zijn hierover niet optimistisch. Volgens Timmermans willen de Turken nog steeds lid worden. Als je mensen in de regering er naar vraagt, zeggen ze nog volmondig ja, aldus de bewindsman. 'Turkije heeft en houdt lidmaatschapsperspectief.' De Turkse regering wil volgens hem het toetredingstraject weer nieuw leven inblazen. Ze wil benchmarks waar ze naartoe moeten werken.

Het debat begon met een klein opstootje toen Barry Madlener van de PVV de Turkse regering een 'islamitische maffia' en Albanië een 'islamitisch boevennest' noemde. D66-leider Alexander Pechtold vroeg de voorzitter de vergadering te schorsen of aan te geven dat de Kamer dergelijke termen niet accepteert. Timmermans nam ook afstand van de kwalificaties.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden