Update

VVD-Statenlid vermoedt het bestaan van een 'klimaatcomplot'

Beeld ANP

Een Statenlid van de VVD in Zuid-Holland is vandaag door zijn partij op de vingers getikt. Frits Paymans gelooft niet dat klimaatverandering wordt veroorzaakt door de mens, zo vertelde hij bij Radio West. Er kan volgens hem sprake zijn van een complot.

In de wetenschap is er consensus over dat klimaatverandering mede door de mens veroorzaakt wordt, maar dat overtuigt Statenlid Frits Paymans niet. “Net zoals in alle complottheorieën kan dat georkestreerd zijn”, zei hij gisteren in een gesprek met Radio West. “Diegenen die er het meest baat bij hebben, zijn de grote multinationals. Shell en Heineken zijn niet voor niets aan het vergroenen, want dat is waar de subsidies te halen zijn.”

“Ik was eerder dan Trump, laat ik dat voorop stellen”, zegt Paymans, als gevraagd wordt of hij – net als de Amerikaanse president Trump – vindt dat klimaatverandering onzin is.

Teruggefloten

Vanmiddag werd Paymans teruggefloten door zijn partij. Hij mag zich over het onderwerp niet langer uiten en verwijst voor een toelichting naar zijn fractievoorzitter Tiemen Brill. “Je kunt verschillend denken over mate waarin de mens bijdraagt aan klimaatverandering”, verklaart die, “maar in de uitspraken van Paymans is onvoldoende naar voren gekomen dat de VVD vindt dat we onze internationale afspraken moeten nakomen, zoals het klimaatakkoord van Parijs.”

Brill zelf is nu woordvoerder op dit terrein, zegt hij. Naar zijn mening is menselijk gedrag wel van ‘enige invloed’ op het klimaat. Brill zei dat nadat menig VVD-er al vol verbazing had gereageerd op hun partijgenoot. Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas noemt de opmerkingen ‘ongelofelijk’ en ook nog eens slecht voor de formatie.

(Tekst gaat door onder tweet)

Monique van der Bijl, VVD-raadslid in Den Haag, noemt de uitspraken bizar. “VVD Den Haag zet zich voor volle 100% in om klimaatverandering aan te pakken!” VVD-Kamerlid Remco Dijkstra liet op Twitter weten dat de Tweede Kamerfractie van de VVD het klimaatakkoord van Parijs onderschrijft. “Werken hard aan behalen EU-doelen en wij nemen onze verantwoordelijkheid.”

Partijprogramma

Vorig jaar schrapte de VVD een passage over klimaatverandering uit haar partijprogramma. Dat gebeurde op aandringen van het Friese VVD-lid Gert-Jaap van Ulzen. Volgens hem staat helemaal niet vast of klimaatverandering mede door de mens veroorzaakt wordt. “Het klimaat is een klein probleem met excessieve kosten”, stelde Van Ulzen.

Desondanks staat het VVD-verkiezingsprogramma bol van de zinnen over klimaatverandering en de noodzaak van maatregelen daartegen. Al in de inleiding zegt de VVD een toekomst te willen ‘waarin we onze volle verantwoordelijkheid nemen voor duurzaamheid en klimaat’ en ook in het hoofdstuk ‘klimaat’ wordt de noodzaak van maatregelen onderstreept.

Het groene netwerk binnen de VVD, Liberaal Groen, wil van duurzaamheid bij de partij juist een speerpunt maken. Die club van VVD-leden vreest dat sinds de verkiezing van Donald Trump ‘het anti-sentiment rond klimaat’ weer zal toenemen.

Wie zijn de Nederlandse klimaatsceptici en lukt het hen om invloed te krijgen? Lees verder: 'Twijfel zaaien tegen de klimaatgekkies'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden