VVD spreekt zich nu wel uit tegen weigerambtenaar

Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert van de VVD. Beeld ANP
Tweede Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert van de VVD.Beeld ANP

De VVD verzet de bakens en opent de aanval op de weigerambtenaar. Eerder volgde de partij de kabinetslijn om de weigerambtenaar in stand te houden. Nu komen de liberalen met een wetsvoorstel om 'voor eens en altijd een einde te maken' aan de positie van de weigerambtenaar, aldus VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert.

Jeroen Visser

In november vorig jaar stemde de VVD nog tegen een motie van GroenLinks om een einde te maken aan het fenomeen van de gewetensbezwaarde overheidsdienaar die geen homoseksuele stellen wil trouwen. Hennis-Plasschaert maakte er toen geen geheim van dat dit tegen haar geweten inging. 'Het is tandenknarsend en tenenkrommend', zei ze toen.

De VVD meldde destijds te willen wachten op een advies van de Raad van State. Dat advies is er inmiddels. Volgens de Raad kunnen weigerambtenaren vasthouden aan hun positie. Het kabinet heeft een reactie op dit advies doorgeschoven naar het volgende kabinet. Minister Gerd Leers (Asiel en Immigratie) herhaalde vandaag het kabinetsstandpunt dat deze beslissing aan een missionair kabinet is.

Zowel de VVD als D66 kondigden vandaag in de Kamer aan dat ze niet op een nieuw kabinet willen wachten. Beide partijen werken aan een een aanvulling op het lopende wetsvoorstel dat een einde moet maken aan de bijzondere rechtspositie van ambtenaren. Zowel D66-Kamerlid Gerard Schouw als Hennis-Plasschaert stelden via deze weg 'voor eens en altijd' een einde te willen maken aan het fenomeen van de weigerambtenaar.

Ineke van Gent van GroenLinks zei blij te zijn dat er nu 'een nog ruimere Kamermeerderheid is' tegen de weigerambtenaar. D66-Kamerlid Pia Dijkstra, die minister Leers bevroeg over het kabinetsstandpunt, zei teleurgesteld te zijn omdat het kabinet de wens van een meerderheid van de Kamer negeert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden