VVD snackt normen en waarden

Opeens heeft de VVD waarden en normen omarmd. Als politicus en koopman ziet Rutte handel. Maar klanten zijn niet gek, geeft Christ'l Dullaert de liberalen mee.

CHRIST'L DULLAERTJURIST EN FILOSOOF en ACTIEF IN HET CDA

Jarenlang gruwelde iedereen van premier Balkenende's normen en waarden. Gaap. De grap werd al snel 'wormen in Naarden'. Ik moet toegeven, de woordkeuze normen en waarden is niet bril- jant. Het klinkt nogal duf, ook al is vrij snel helder waar het om gaat. Fatsoen, denkt iedereen, en daar komt het ook op neer.

Normen zijn veelal onuitgesproken gedragsregels, die gebaseerd zijn op waarden, die we ook niet iedere dag uitspreken. Veiligheid en rechtvaardigheid zijn voorbeelden van waarden. Een norm die daaruit voortvloeit is dat je bijvoorbeeld leerlingen of kinderen gelijk behandelt, maar ook dat je geen rotzooi op straat gooit.

In de jaren van Balkenende was er 'opeens' behoefte aan normen en waarden en Balkenende zelf was, soms tot op het saaie af, totaal geloofwaardig op dit punt.

Nu heeft de VVD opeens de waarden en normen omarmd en prompt komen ze terug in allerlei VVD-uitingen. Mooi geregisseerd. Rutte zei al bij tv-programma 'Zomergasten': "De politicus is altijd koopman". Daar is niets mis mee, ik ben zelf ook een koopman (-vrouw in dit geval). Als je handel ziet, moet je die pakken. Maar je moet niet denken dat je klanten gek zijn.

undefined

Opportunistisch

Bij mij komt de annexatie van waarden en normen door de VVD nogal opportunistisch over. Bij Zomergasten flirtte Rutte eerst met de dwalende PVV'ers - "wij vinden ook dat sommige mensen op moeten zouten" - en aansluitend met de dwalende CDA'ers - "wij zijn ook van de normen en waarden".

Op zich kan dat natuurlijk handig zijn als de verkiezing uitmondt, mede geholpen door de media, in een strijd tussen links of rechts. Dan gaan mensen strategisch kiezen en wie weet pik je als VVD'er zo dan nog wel wat PVV-kiezers en CDA-stemmers mee.

Hoewel ook ik best weleens dwalende gedachten heb, blijf ik toch graag in het midden met mijn stem. Soms gaan mijn gedachten naar de SP als het gaat om de invloed van private equity op het bedrijfsleven. Dan denk ik bijvoorbeeld aan de ondergang van warenhuis V&D. Veel gewone mensen worden hier het slachtoffer van na jaren hard en netjes werken.

Maar ik dwaal ook weleens even in gedachten af naar de VVD als de wetgeving voor ondernemers wel erg belastend wordt.

undefined

Hedendaagse kwestie

Qua waarden en normen is er echter maar één partij die mij zou kunnen verleiden en dat is de SGP. Door het optreden van Kees van der Staaij afgelopen jaar. Hij heeft zich in het pre-verkiezingstijdvak in alle oprechtheid op een hedendaagse kwestie van normen en waarden gestort.

Van der Staaij heeft de discussie geëntameerd over de wenselijkheid van een datingsite die gelukkig getrouwde mensen aanzet tot vreemdgaan, alsof overspel volstrekt normaal is.

undefined

Cafetariamodel

Beste VVD'ers, om met uw eigen woorden te spreken: waarden en normen horen niet bij het 'cafetariamodel'. Het is alles of niets. Dat een discussie over waarden en normen opnieuw in gang wordt gezet, lijkt mij hoogst noodzakelijk, maar de VVD komt daar beslist te laat mee en is daarom voor mij op dit punt niet geloofwaardig.

Leuk geprobeerd, maar laat dat onderdeel aan uw aanstaande coalitiegenoten over en blijf bij de leest.

Ik was en blijf overigens ook tegen dat overspel. Ik blijf daarom lekker in het midden, waar ik al zat. Misschien saai, maar saai is tegenwoordig kennelijk best oké.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden