VVD-senator Anne-Wil Duthler onder vuur om dubbelrol

VVD Eerste-Kamerlid Anne-Wil Duthler.  Beeld ANP
VVD Eerste-Kamerlid Anne-Wil Duthler.Beeld ANP

Senator Duth­ler stemde voor een wet waarover haar eigen bedrijf had geadviseerd. Niks mis mee, zegt ze zelf. In hoeverre kan een Eerste Kamerlid de regering controleren, wanneer haar eigen bedrijf advies uitbrengt aan diezelfde regering?

Bart Zuidervaart

Precies deze vraag wordt opgeworpen door Follow The Money. VVD-senator Anne-Wil Duthler heeft in juli 2014 voor de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gestemd. Journalisten van het onderzoeksplatform ontdekten dat het bedrijf van Duthler in 2013 advies heeft uitgebracht over diezelfde wet. De schijn van belangenverstrengeling ligt op de loer.

Het Eerste Kamerlid is oprichter en eigenaar van bureau Duthler Associates. Het bedrijf adviseert instanties en overheden over onder andere privacybescherming en informatiebeveiliging. Het ministerie van volksgezondheid vroeg Duthler Associates destijds om advies over de Wmo. Follow The Money meldt dat er een bedrag van 76.960 euro mee was gemoeid.

Parttime politieke functie

De journalisten weten ook dat het ministerie de opdracht onderhands aan Duthler Associates heeft gegund ‘vanwege tijdgebrek’. Dat is opmerkelijk. Een woordvoerder van het ministerie zegt dat tijdsdruk ‘nooit een reden mag zijn om af te wijken van de aanbestedingsregels’. Waarom dat in deze kwestie wel zou zijn gebeurd, kon ze gisteren niet zeggen. Minister Hugo de Jonge van volksgezondheid zegt dat hij het gaat uitzoeken.

Dat Eerste Kamerleden werkzaam zijn buiten de senaat is niet ongebruikelijk. Integendeel. Follow The Money heeft in kaart gebracht dat de 75 Eerste Kamerleden gezamenlijk 439 nevenfuncties hebben. Voorzitter Ankie Broekers-Knol benadrukte onlangs nog in het tv-programma ‘WNL op Zondag’ dat lidmaatschap van de Eerste Kamer ‘een parttime politieke functie’ is. “De senatoren hebben bepaalde betrekkingen in het maatschappelijk leven. Dat kun je niet uitschakelen.”

Over het gevaar van belangenverstrengeling zei VVD’er Broekers-Knol: “Ik kan over mijn eigen fractie spreken, want die ken ik goed. We doen ons uiterste best om ervoor te zorgen dat diegene die bepaalde interesses heeft, daar niet het woord over voert.”

37 tegen 36 stemmen

Partij- en fractiegenoot Duthler heeft zich aan deze afspraak gehouden. In een schriftelijke verklaring benadrukt de senator dat ze destijds niet de woordvoerder was over dit wetsvoorstel. Ze ontkent dat ze haar lidmaatschap van de Eerste Kamer heeft ingezet voor ‘zakelijke belangen van het kantoor’. “Hiervan is geen sprake.” De VVD’er wil ook gezegd hebben dat ze, hoewel eigenaar van Duthler Associates, ‘geen persoonlijke, inhoudelijke bemoeienis’ heeft gehad met de opdracht van het ministerie van volksgezondheid.

Duthler stemde op 8 juli 2014 wel mee over het wetsvoorstel. Ze ging akkoord. De senator voelt zich daar niet over bezwaard, ondanks dat haar eigen bedrijf bemoeienis had met de wettekst. In haar verklaring: “De VVD-fractie volgt doorgaans het advies van de woordvoerder. Dat gold ook voor de Wmo. Alle leden van de fractie hebben destijds unaniem voor het wetsvoorstel gestemd. Ook ik heb de fractielijn gevolgd.” Mede dankzij de steun van Duthler werd het wetsvoorstel met 37 tegen 36 stemmen aangenomen.

Lees ook:

VVD'er Van Haga kan blijven, maar mag zich niet meer met zijn bedrijf bemoeien

Ondernemers die voor de VVD de Tweede Kamer ingaan, moeten dat niet willen combineren met hun bedrijf, vindt de integriteitscommissie van de VVD. Kamerlid Wybren van Haga, die zoiets wel probeerde, heeft zichzelf met die dubbele petten onnodig in de problemen gebracht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden