VVD Roermond valt uiteen door kwestie-Van Rey

Oud-Eerste Kamerlid en wethouder Jos van Rey geeft een toelichting op zijn overstap na afloop van de besloten ledenvergadering van de VVD in Roermond. Beeld anp
Oud-Eerste Kamerlid en wethouder Jos van Rey geeft een toelichting op zijn overstap na afloop van de besloten ledenvergadering van de VVD in Roermond.Beeld anp

De omstreden VVD-politicus Jos van Rey gaat met een eigen partij de verkiezingen in Roermond in. Het grootste deel van de liberale fractie in de Limburgse stad volgt Van Rey. De VVD'ers verwijten premier Rutte en andere partijprominenten dat zij Van Rey 'ongefundeerd' veroordelen.

"De landelijke VVD deinst er niet voor terug om op de stoel van het Openbaar Ministerie te gaan zitten", schreven de boze liberalen gisteravond in een persbericht. Ze gaan nu met 'nagenoeg hetzelfde team' een nieuwe lijst vormen voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Van Rey zelf sprak van een 'oplossing, waar we verder mee kunnen totdat de partijen in de toekomst weer bij elkaar kunnen komen.' Als het ooit zover komt: de dissidenten zijn woedend over de uitspraak van premier Rutte dat politici tegen wie een strafrechtelijk onderzoek loopt zich beter verre kunnen houden van kandidatenlijsten voor de verkiezingen. Roermond had Van Rey toen al op de voorlopige lijst gezet.

De Limburgse liberalen maakten hun besluit bekend tijdens een lokale ledenvergadering, die door ongeveer 60 van de ruim 170 Roermondse VVD-leden werd bezocht. De nieuwe lijst heet kortweg 'Liberale Partij'. en noemt zich een 'zusterpartij van de VVD'. Samenwerking met de lokale VVD is niet uitgesloten.

Maar wat blijft er nog over van de lokale VVD? Met Van Rey trokken zo'n vijftien andere liberalen hun VVD-kandidatuur in. De Roermondse VVD-afdeling houdt nog maar tien kandidaten over. Onder de dissidenten zijn zeven van de huidige elf raadsleden van de liberalen. De VVD was veruit de grootste partij in de Roermondse gemeenteraad, en maakte er lang de dienst uit. Pas toen Van Rey in opspraak raakte, belandden de liberalen in de oppositie.

Van Rey trad vorig jaar af als wethouder, omdat het OM hem verdenkt van corruptie, schending van het ambtsgeheim en witwassen. De Roermondse fractie nam nooit afstand van Van Rey. Hij bleef als adviseur fractievergaderingen bijwonen, en kon wat lijsttrekker Dré Peters betreft na de verkiezingen zelfs weer wethouder worden.

Peters is één van de liberalen die overstappen. Hij wordt waarschijnlijk ook lijsttrekker van de nieuwe partij. Volgens hem is Van Rey door premier Rutte veroordeeld voordat er een officiële aanklacht ligt. Nederland verschilt dan nog maar weinig van Rusland, stelt hij. Peters vindt het schandalig dat het onderzoek van het OM al bijna een jaar duurt, zonder dat duidelijk is of Van Rey daadwerkelijk voor de rechter moet komen.

"De fractieleden kunnen de gijzeling vanuit Den Haag node missen. Omgekeerd kan Den Haag de gijzeling vanuit Roermond missen", stelt de Liberale Partij. Welke plek Van Rey krijgt op de lijst, is nog niet bekend.

Partij voelt zich verlost van een hoofdpijnprobleem
Met zijn vertrek redt Jos van Rey de VVD in deze nijpende kwestie. De partijtop zag met lede ogen aan hoe Van Rey zich als VVD-prominent bleef bemoeien met de lokale politiek in Roermond, ondanks het strafrechtelijk onderzoek naar vermeende corruptie en vriendjespolitiek.

De affaire-Van Rey heeft de VVD geschaad, omdat de partij juist scherp wil toezien op integriteit. Voorzitter Benk Korthals presenteerde eerder dit jaar een speciale commissie die erop moet toezien dat de liberale bestuurders zich keurig aan de regels houden. "Als iemand zijn verantwoordelijkheid niet neemt, is het aan de partij om in te grijpen", zei hij destijds. In het uiterste geval kan de partijtop dan iemand royeren.

De landelijke VVD bleef druk uitoefenen op Van Rey om zich vooral niet verkiesbaar te stellen voor de komende raadsverkiezingen. Premier Rutte zei vorige week vrijdag dat Van Rey 'zich daar beter verre van kan houden'. Volgens voormalig VVD-fractievoorzitter in Roermond Dré Peters heeft Korthals dit weekend 'gedreigd met ingrijpen' mocht Van Rey toch op de kandidatenlijst komen.

Het hoofdbestuur laat in een reactie weten het 'verstandig te vinden dat de heer Van Rey niet op de VVD-groslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen staat'.

Voor de VVD in Roermond dreigen de verkiezingen, gezien de lokale populariteit van Peters en Van Rey, dramatisch te verlopen. Dat verlies zal de partij op de koop toe nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden