VVD-reactie op kerkasiel merkwaardig onliberaal

Van onze kerkredactie AMSTERDAM - “Merkwaardig en tegen haar eigen liberale principes in, zou je zeggen”, noemt Gied ten Berge de uitlatingen over kerkasiel, die het VVD-Kamerlid J. Rijpstra woensdagavond deed in het tv-programma 'Netwerk'. Rijpstra schermde driftig met wet en recht en de kerk zou op de stoel van de overheid zijn gaan zitten, constateert de stafmedewerker van Pax Christi Nederland geërgerd.

“De liberalen zeggen altijd op de bres te staan voor 'minder staat': het initiatief teruggeven aan de burgers, minder overheidsbemoeienis, de vrije maatschappelijke krachten alle ruimte geven.” Dat klinkt heel vrijheidslievend, beaamt Ten Berge, maar waar het om vluchtelingen gaat worden kennelijk toch andere principes gehanteerd.

“De VVD zit in haar maag met de zorg voor de vele vluchtelingen. Ze worden steeds meer als een last beschouwd. Uitgeprocedeerde asielzoekers moeten, voor we ons kunnen bedenken, de grens over. Daarop zijn de kerken in beweging gekomen. Ze nemen in gevallen van gerede twijfel het zekere voor het onzekere en nemen de zorg voor een beperkt aantal vluchtelingen voor een klein stukje over. Niemand hoeft daar last van te hebben. Integendeel. Vanuit de liberale ideologie gezien lijkt het eerder een teken dat een samenleving de staat inderdaad helemaal niet altijd nodig heeft, óók niet om gerechtigheid te doen. Maar de enige die daar uitgerekend nu wèl hevig last van lijkt te hebben, is de VVD.”

Waarom, vraagt Ten Berge zich af, zou een op zoveel terreinen deregulerende staat opeens al haar gezagsclaims in de strijd moeten gooien als kerken voor zeven wanhopige mensen een beetje gerechtigheid compenseren? “De VVD-woordvoerder in Netwerk was echter onverbiddelijk. De staat hoort juist in dit geval consequent op haar strepen te staan en zou volgens hem zonodig met politie deze 'provocatie' van de kerk moeten breken! Je gelooft je oren toch niet, bij zo'n intolerante opstelling.”

Ook ds. Bram Grandia, voorzitter van de werkgroep vluchtelingen van de Raad van kerken, reageerde gealarmeerd op de VVD-uitlatingen. Als de politie met dwang asielzoekers uit de kerken haalt - een ingrijpen waar de VVD om vraagt, maar wat het ministerie van justitie niet overweegt - zal dat tot groot protest van kerkelijke organisaties leiden, voorspelt hij.

Ten Berge is het met Grandia eens. De betrokkenheid van de kerken bij het vluchtelingenprobleem blijkt groot, constateert hij. “De komende Vredesweek besteedt Pax Christi Nederland bijzondere aandacht aan vluchtelingen uit Soedan, onder andere met een briefkaartenactie naar vluchtelingen en ontheemden in Soedan. Plaatselijke kerken en kerkelijke vrouwenorganisaties hebben hiervoor al 75 000 kaarten besteld.” Hij verwacht dat de 'hard line' van de VVD ten opzichte van kerkasiel de kerkelijke betrokkenheid bij vluchtelingen en kerkasiel alleen maar zal vergroten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden