VVD: publieke omroep moet zelf geld verdienen

null Beeld anp
Beeld anp

ls de publieke omroep niet bereid is om zelf geld te verdienen door meer reclame uit te zenden of door kabelaars meer te laten betalen voor de doorgifte van de zenders, dan zou er volgens de VVD nog wel wat geld af kunnen. 'Als de publieke omroep niet bereid is dat deel te maximaliseren, dan vraag ik me af of er niet nog een beetje publiek geld vanaf kan', zei Kamerlid Matthijs Huizing dinsdag tijdens een Kamerdebat over de publieke omroep.

redactie

Volgens Huizing zijn de bezuinigingen niet leuk, maar wel noodzakelijk. Bovendien zijn er voldoende manieren om het kleinere budget te compenseren, denkt de VVD'er. 'Als ze niet bereid zijn om die twee dingen te gaan oppakken, dan begrijp ik überhaupt niet waarom ze morgen op het Malieveld staan', zei hij, verwijzend naar een demonstratie tegen de bezuinigingen van 100 miljoen euro woensdag in Den Haag.

Huizing zei niet voor te sorteren op nieuwe besparingen op de publieke omroep. 'Ik heb geen enkele aanleiding om aan te zetten tot nieuwe bezuinigingen', zei hij. Volgens onderzoek kan de publieke omroep op drie manieren geld gaan verdienen: beter samenwerken, meer reclame of door distributeurs meer te laten betalen voor het doorgeven van de publieke zenders.

Volgens staatssecretaris Sander Dekker (Media) kan de publieke omroep de bezuiniging van 100 miljoen euro zelf opvangen. Dat zou kunnen door meer reclame uit te zenden, door beter samen te werken of door distributeurs meer te laten betalen voor het doorgeven van de publieke zenders. Al met al liggen er kansen om de bezuinigingen 'grotendeels of wellicht zelfs geheel' te compenseren, aldus Dekker.

Volgens D66-Kamerlid Kees Verhoeven zitten er echter nog heel veel haken en ogen aan het binnenhalen van eigen geld voor de publieke omroep. Hij vindt dat de publieke omroep op deze manier te commercieel moet gaan opereren. D66 ziet de bezuiniging van 100 miljoen euro dan ook het liefst van tafel verdwijnen.

Ook het CDA wil af van de besparing. 'Lopen we niet het risico dat we in de toekomst denken: we hadden toch zo'n mooie publieke omroep?', zei Tweede Kamerlid Pieter Heerma van het CDA. Hij vreest dat de publieke omroep te weinig geld overhoudt om het werk nog te doen, terwijl de omroepen het nu al met relatief weinig geld doen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk had ook geen goed woord over voor het voorstel om op de publieke omroep te bezuinigen.

De ChristenUnie stelde zich tijdens het debat kritisch op, maar ziet wel iets in het idee dat omroepen zelf geld binnen gaan halen. 'Maar programma's onderbreken voor reclame; dat is echt een brug te ver', aldus Kamerlid Gert-Jan Segers. De PVV zou liever meer bezuinigen op de publieke omroep dan het kabinet nu wil.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden