VVD pleit tegen subsidie voor popmuziek

De Nederlandse rockband De Staat, hier in het voorprogramma van The Rolling Stones in de Johan Cruijff Arena. Vorig jaar was er ophef over de subsidie van Fonds Podiumkunsten voor de band van bijna een miljoen, voor een project met ouderen, kwaliteitsverbetering en het vergroten van internationale bekendheid.Beeld ANP

De overheid zou geen subsidies moeten verstrekken aan popmusici en -bands. Artiesten die niet hun eigen broek kunnen ophouden zijn niet populair genoeg. En daarmee geen popmusici, aldus VVD-Kamerlid Arno Rutte zojuist bij de behandeling van de cultuurbegroting.

Popmuziek 'hoort gedragen te worden door het publiek', vindt Rutte. Hij maakt daarbij een onderscheid tussen directe overheidssteun aan artiesten, of ondersteuning van bijvoorbeeld poppodia en theaters, waar beginnende artiesten zich kunnen ontwikkelen.

Martin Bosma van de PVV noemde het stoppen met subsidie de 'beste manier om kunst te ondersteunen', omdat de kunstenaars dan volgens hem wel harder hun best gaan doen. Bosma opperde verder een onderzoek naar seksueel misbruik in de cultuurwereld en met name bij de toneelscholen.

In haar reactie noemde minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur, D66) de rol van de overheid bij de popmuziek 'bescheiden', en zo wil ze die houden. De overheid houdt zich vooral bezig met talentontwikkeling en dat is volgens haar soms nodig wil het muziekaanbod zoveel mogelijk mensen blijven aanspreken. "Soms moet je een handje helpen'', aldus de bewindsvrouw.

De Staat

Vorig jaar ontstond ophef om de subsidie van Fonds Podiumkunsten voor rockband De Staat. De band kreeg over meerdere jaren een bijdrage van een miljoen, voor onder andere een project met ouderen en buitenlandse projecten. Muzikantenvakbond Ntb deed recentelijk onderzoek naar de verdiensten onder popmusici, waaruit bleek dat met uitzondering van de Marco Borsato's, het gros van de popmuzikanten onder-modaal verdienen. 

Arjo Klingens, manager van De Staat en bestuurslid van stichting Popcoalitie, toont zich verbaasd over de opmerkingen van het VVD-kamerlid. “Dus, als ik het goed begrijp, wanneer een popmuzikant niet genoeg verdient is hij geen populaire muzikant. Dus geen popmuzikant. Maar dan kan hij, als ik zijn redenering volg, juist wél weer aanspraak maken op subsidie? Of meer filosofisch: wat is een popmuzikant dan eigenlijk wel, als hij te weinig verdient?”

Ze vervolgt op serieuzere toon: “Wat ik vreemd vind is dat je dit soort dingen doorgaans nooit hoort over theater of opera. Die krijgen ook subsidie, waar ze hele mooie dingen mee doen. Wat is het verschil tussen popmuzikanten en acteurs? Wij zijn met De Staat bezig die gekregen subsidie op verantwoorde manier te besteden." Arno Rutte maakte het onderscheid tussen directe subsidie en subsidie aan infrastructuur als productiehuizen. "Maar het is een voordeel voor een onderneming, die een artiest nu eenmaal is, om dat geld zelf te kunnen besteden, in plaats van dat dat indirect via de infrastructuur moet", aldus Klingens. 

PvdA: Meer aandacht muziekonderwijs 

Lodewijk Asscher van de PvdA vroeg in het kamerdebat onder meer blijvend aandacht en geld voor muziekonderwijs aan alle kinderen, ook na 2020, en extra aandacht voor de positie van kunstenaars. Vera Bergkamp van D66 is bezorgd over de vergrijzing onder de museumconservatoren, waardoor kennis en kunde verloren dreigen te gaan.

Verder ontstond er discussie over de bezoeken van scholieren aan het Rijksmuseum. Een aantal Kamerleden vindt dat ook andere rijksmusea in aanmerking komen voor een tripje met de klas. Corinne Ellemeet (GroenLinks) zei dat scholieren eerst maar eens naar de musea in de eigen omgeving moeten, om te voorkomen dat het beeld versterkt wordt dat je voor kunst altijd in Amsterdam zou moeten zijn. 

Lees ook: Een miljoen naar De Staat: terecht of niet? 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden