VVD op de pijnbank door janboel bij 'eigen' ministerie

analyse Omstreden Teevendeal geeft Kamer munitie genoeg voor zwaar debat

WILFRIED VAN DER BLES

Alle ogen zijn deze week in Den Haag gericht op de VVD. De regeringspartij, die in 2010 het superdepartement Veiligheid en Justitie optuigde en daar sindsdien de macht heeft, verkeert in zwaar weer. Uitgerekend omdat het van de eigen speerpunten - veiligheid en misdaadbestrijding - een puinhoop lijkt te maken.

De oppositie zal morgen, tijdens het Kamerdebat over de omstreden 'Teevendeal', alles uit de kast halen om de geloofwaardigheid van de liberale boegbeelden premier Mark Rutte en minister Ard van der Steur van veiligheid en justitie in twijfel te trekken.

Wisten zij echt niet bijtijds wat die afspraak tussen de toenmalige officier van justitie - en latere staatssecretaris - Fred Teeven en de crimineel Cees H. precies inhield? Hebben zij de Kamer wel volledig en tijdig geïnformeerd? Munitie genoeg voor de VVD om het debat te vrezen. Als opmaat moet het kabinet vandaag liefst 250 Kamervragen over de kwestie beantwoorden.

Als gevolg van de Teevendeal hebben inmiddels drie prominente VVD'ers het veld geruimd. In maart stapte minister Ivo Opstelten van veiligheid en justitie op, nadat alsnog een bonnetje boven water was gekomen waaruit bleek dat naar de bankrekening van Cees H. ruim 4,7 miljoen gulden was overgemaakt - en niet 1,25 miljoen, zoals hij de Kamer eerder had gezegd. In zijn kielzog trad ook zijn staatssecretaris Fred Teeven af, die vervolgens terugkeerde in de Kamerbankjes. En zaterdag leverde Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg haar functie in.

Het is inmiddels gewoonte dat de laatste werkweek voor de Kerst een zware is voor het tweede kabinet-Rutte. Eind 2013 werd het woonakkoord in de Eerste Kamer bijna afgeschoten. Eind 2014 dreigde het kabinet in crisissfeer de feestdagen in te gaan vanwege onenigheid over het plan van minister Schippers om de vrije artsenkeuze in te perken. Zo tegen het einde van het jaar lopen de spanningen op het Binnenhof inmiddels traditiegetrouw op.

Tussendoor speelden nog heikele kwesties over de inkomensafhankelijke zorgpremie en de bed-bad-brood-discussie over de opvang van illegalen. Telkens kwamen PvdA en VVD in botsing. En telkens vonden ze een uitweg. Maar opvallend rond de affaire-Cees H. is dat alle kritiek nu volledig afstraalt op één partij.

Deze keer kunnen de sociaal-democraten achterover leunen en toezien hoe het debat tussen Rutte en de ook aanwezige minister Van der Steur van veiligheid en justitie verloopt. Waarna de PvdA de balans zal opmaken: valt hier, in de wetenschap dat al drie liberalen zijn afgetreden, de huidige VVD-bewindspersonen nog veel te verwijten?

VANDAAG 4|5

Meer over de Teevendeal

Deetman: Teeven ongeloofwaardig

Curieus is de positie van VVD'er Fred Teeven. Oud-Kamervoorzitter Wim Deetman refereert daar vandaag aan in een ingezonden brief in deze krant. Teeven zal als Kamerlid een oordeel moeten vellen over een rapport waarin hij als voormalig officier van justitie en oud-staatssecretaris een hoofdrol speelt. Dat maakt hem als controleur van de regering nogal ongeloofwaardig. Datzelfde geldt voor het Eerste Kamerlid Ben Swagerman (VVD), die als plaatsvervangend hoofdofficier met officier van justitie Teeven een omstreden deal sloot met de drugscrimineel Cees H. Deetman refereert in zijn opiniestuk aan de woorden van een andere oud-Kamervoorzitter, Anne Vondeling: 'Tweede Kamer, lam of leeuw?' Met betrekking tot Teeven en Swagerman, schrijft Deetman, 'laat het antwoord op deze vraag zich raden'.

OPINIE 21 'Teeven ondermijnde met zijn deal de democratie'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden