VVD neemt Baudet bloedserieus

De inbreng van Thierry Baudet tijdens het debat over de regeringsverklaring werd voortdurend verstoord door premier Rutte en VVD-fractieleider Dijkhoff. Beeld ANP
De inbreng van Thierry Baudet tijdens het debat over de regeringsverklaring werd voortdurend verstoord door premier Rutte en VVD-fractieleider Dijkhoff.Beeld ANP

Terwijl de VVD deze week de hand uitstak, deelde ze tikken uit aan Baudet. Hij vormt een risico voor de liberalen.

Nicole Besselink

Terwijl kabinet en oppositie deze week tijdens het debat over de regeringsverklaring armpje drukten over onderlinge samenwerking, vond parallel nog een andere krachtmeting plaats: die tussen de VVD en Thierry Baudet van Forum voor Democratie (FvD). Die laatste aast openlijk op de kiezers van de VVD en dat ontgaat de liberalen niet, zo bleek uit hun felle opstelling tegenover Baudet.

Spanning

De spanning tussen beide partijen was tijdens het hele debat merkbaar. Baudet kon niet naar de interruptiemicrofoon lopen, of premier Mark Rutte - die Baudets naam consequent fonetisch uitsprak - of de nieuwbakken VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff staken verbaal vuurwerk af in zijn richting. Daarmee wisten ze de inbreng van de politiek minder ervaren Baudet menig keer te ontregelen.

Zo toonde Dijkhoff zich voorbereid toen Baudet over zijn stokpaardje begon: het idee dat politici - die van de VVD voorop - elkaar bestuursbanen toeschuiven. "Waarom hoor ik hem niet over het aanpakken van het VVD-kartel bij de zorgverzekeraars?", vroeg de FvD-voorman. Dijkhoff: "De heer Baudet zal mij de komende jaren nooit horen over dingen die niet bestaan, dus ook hierover niet."

Toen Baudet zijn verbazing over die ontkenning niet kon verhullen, deed Dijkhoff er nog een schepje bovenop. Hij noemde het 'maatschappelijk vrij logisch' dat bestuurders op nieuwe bestuursposten opduiken. "Mensen die bij PSV in het eerste komen, komen ook niet van het hockeyveld afrennen." Hilariteit alom, Baudet week onder hoongelach uit naar een ander thema.

Arrogantie

Toen Baudet Dijkhoff arrogantie verweet omdat de VVD'er burgers geen referenda zou toevertrouwen, bleek hij de bal opnieuw op de doellijn te hebben gelegd. "Ik begin nu nerveus te worden", zei Dijkhoff richting Baudet, die zichzelf 'de belangrijkste intellectueel van Nederland' noemt. "Want ik word beschuldigd van arrogantie door de heer Baudet. Dan heb ik het dus bont gemaakt."

Ook Rutte mocht de inbreng van Baudet graag verstoren, bijvoorbeeld toen die laatste zei dat hij zich bij Kamerleden met een dubbele nationaliteit nog wat kon voorstellen, maar niet bij bewindslieden. Verrukt wees Rutte Baudet erop dat 'het Kamerlidmaatschap toch altijd hoger staat dan het lidmaatschap van het kabinet'. Bedremmeld gaf Baudet Rutte gelijk. Weg was zijn moment.

Zo verhulde de lach de opmars van Baudet. FvD zou inmiddels al 14.000 leden tellen - meer dan de Partij voor de Dieren - en ook online doet Baudet het goed. Een debatfragment dat de partij deze week op Facebook zette, was gisteren al meer dan 300.000 keer bekeken. De Peilingwijzer dicht FvD inmiddels acht zetels toe, een verviervoudiging van de huidige twee.

Reden tot zorg

Voor de VVD reden tot zorg, want van links zullen de FvD-sympathisanten niet komen. Ze zijn ook niet per se afkomstig van de PVV, met wie Baudet een niet-aanvalsverdrag lijkt te hebben gesloten.

Hoe ernstig de VVD Baudets opkomst neemt, bleek wel uit Ruttes keuze om het beladen MH17-dossier bij het debat te betrekken. Toen Baudet Rutte wees op potentiële loyaliteitsconflicten bij bewindspersonen met twee nationaliteiten, hield Rutte de zaal voor dat Baudet ook in zo'n spagaat kan belanden doordat hij vóór zijn Kamerlidmaatschap begrip toonde voor het Russische standpunt over het MH17-onderzoek.

De zaal hield de adem even in.

Lees ook: Thierry Baudet is meer dan een parodie

Lees ook: De romantische luchtfietserij van Thierry Baudet

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden