VVD lijkt race met CDA te winnen

Opkomst komt onder de 50 procent uit. Fors minder dan in 2011.

De Provinciale Statenverkiezingen zijn uitgedraaid op een nek-aan-nekrace tussen VVD en CDA. Volgens de eerste prognoses gisteravond stevenen beide partijen af op twaalf zetels in de Eerste Kamer. Het CDA groeit een zetel, terwijl de VVD vier zetels verliest. Procentueel blijven de liberalen de christenen-democraten net iets voor: 15,8 procent tegenover 15,5 procent.

Dit alles onder voorbehoud. Ten eerste zijn de cijfers gebaseerd op prognoses, ten tweede is onzeker hoe de verdeling van de restzetels uitpakt, wanneer de Provinciale Staten in mei de Eerste Kamer kiezen. D66 is in de Eerste Kamer, vergeleken met de verkiezingen van vier jaar geleden, de sterkste groeier: van vijf naar tien zetels. Ook de SP is een winnaar: van acht naar tien zetels. Deze partij is de grote rivaal, de PvdA, voorbijgestevend en kan zich nu de grootste partij op links noemen.

De sociaal-democraten zijn de grote verliezers met een terugval van veertien naar acht zetels.

Opvallend is ook het teleurstellende resultaat van de PVV. De partij van Geert Wilders komt vooralsnog op negen zetels tegen tien zetels vier jaar geleden.

Tot de winnaars horen ook ChristenUnie en SGP, met een groei van drie naar vijf zetels. De Partij voor de Dieren laat een verdubbeling zien naar twee zetels. Een verdubbeling, twee zetels, is er ook voor 50Plus. De Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF), de lijst van samenwerkende provinciale partijen, blijft met één zetel stabiel.

Hetzelfde geldt, met vijf zetels, voor GroenLinks. Toch vierde deze partij het resultaat als een overwinning, omdat het na de enorme klap van de Tweede Kamerverkiezingen in 2012 terug is op het niveau van vier jaar geleden.

De opkomst bij deze verkiezingen was fors minder dan vier jaar geleden. Toen bracht 56 procent van de kiezers zijn stem uit. Gisteren bleef het bij 49 procent. Overigens is dat nog altijd beter dan in 2007, toen het opkomstpercentage 46,3 was, een dieptepunt.

Hoe de resultaten per provincie uitpakken was gisteravond nog niet overal duidelijk. In Groningen kreeg de PvdA, zo werd vannacht duidelijk, een enorme dreun. De partij is met zes zetels voor het eerst in bijna honderd jaar niet meer de grootste zijn.

Ook de VVD verliest en gaat van zes naar vier zetels. De SP wint twee zetels en zou daarmee de grootste worden.

Winst is er eveneens voor D66, PVV en voor de lokale partijen als Groninger Belang. In Groningen speelden de aardbevingen als gevolg van de gaswinning een grote rol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden