VVD ligt dwars bij aanpak stikstof

Nieuw akkoord geeft volgens partij te weinig ruimte aan bedrijven

Na jarenlang gesteggel heeft het kabinet met het agrarisch bedrijfsleven afspraken gemaakt om de uitstoot van ammoniak verder terug te dringen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (PvdA, economische zaken) sloot hier gisteren een akkoord over met vertegenwoordigers van de boerensector.

Hoewel de ammoniakuitstoot de afgelopen twintig jaar halveerde, is het probleem allerminst opgelost. De stikstof die vanuit de lucht neervalt, tast de biodiversiteit in natuurgebieden aan. Het gevolg is dat economische ontwikkelingen daar stilstaan. Bedrijven krijgen nauwelijks vergunningen voor nieuwe activiteiten.

Om deze impasse te doorbreken is jaren geleden de zogeheten Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) bedacht. De kern: als bedrijven minder ammoniak uitstoten, ontstaat er ruimte om te groeien. "Het is een prachtig instrument", zegt Dijksma. "Economie en ecologie gaan hier hand in hand." Nederland telt steeds meer Natura 2000-gebieden, waar extra bescherming van kracht is. De bedrijvigheid zit daar op slot. Daar hebben niet alleen agrariërs last van, maar ook de industrie en infrastructurele projecten.

De boeren beloven nu dat ze 10 procent minder ammoniak gaan uitstoten. Dat gebeurt bijvoorbeeld door het vee andere voeding te geven, door koeien langer in de wei te laten staan, door betere stallen met technische snufjes te bouwen en scherpere eisen te stellen aan het gebruik van mest.

Dijksma heeft nu een akkoord met de sector, maar daarmee is haar plan nog geen wet. De behandeling in de Tweede Kamer verloopt uiterst stroef. Het debat dat in december vorig jaar begon, is opgeschort. Nota bene coalitiepartij VVD ligt dwars. Kamerlid Helma Lodders heeft grote moeite met de plannen zoals die er nu liggen. Haar vrees is dat bedrijven zich committeren aan het reduceren van ammoniak, maar daar te weinig 'ontwikkelruimte' voor terugkrijgen. Oftewel: ze geven wel, maar ontvangen niet.

Lodders: "Ik hoor dat de provincies Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant straks 0,0 ruimte hebben voor nieuwe economische activiteiten. Ook als de ammoniakuitstoot afneemt." Dat betekent ook, zegt ze, dat de Rotterdamse haven in problemen komt. Zeeland is volgens de VVD'er 'slachtoffer' van stikstof dat uit Vlaanderen komt overwaaien. "Mijn partij kan onmogelijk akkoord gaan met deze situatie", zegt Lodders. De wet zou op 1 juli van kracht moeten worden, maar dat lijkt onhaalbaar. Ook de Eerste Kamer moet akkoord gaan.

De Land- en Tuinbouworganisatie (LTO) doet een dringende oproep aan de Tweede Kamer om alsnog in te stemmen met de stikstof-aanpak. "De hele sector heeft er belang bij", zegt LTO-bestuurder Siem Jan Schenk. "Het gaat ook om solidariteit. We hebben zes jaar gewerkt aan de voorbereiding. Het is nu tijd vooreen beslissing."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden