VVD: Lespakket basisschool dat boerderij neerzet als dierenfabriek links georiënteerd

Vleeskuikens scharrelen rond in hun stal. Beeld ANP

Verbazing bij de VVD: Is dit werkelijk wat kinderen tegenwoordig leren over de landbouw? Tweede Kamerlid Helma Lodders is verbolgen over lesmateriaal dat de organisatie Maandtaak ontwikkelt voor basisschoolleerlingen. "Pure linkse oriëntatie", vindt de VVD'er.

Lodders kreeg van een moeder van een leerling een huiswerkblad opgestuurd, bestemd voor groep 7, met daarop een schets van het leven op de boerderij. Er staat beschreven dat koeien en paarden vroeger in de wei liepen, kippen op het erf scharrelden en varkens in de modder rolden. Tegenwoordig wordt op een boerderij, zo valt te lezen, 'maar één diersoort vetgemest. Veel dieren komen nooit meer buiten. Het is gewoon een dierenfabriek. We noemen dat de bio-industrie'.

Die ouder is terecht bezorgd, zegt Lodders. "Er wordt een heel eenzijdig beeld van de landbouw gegeven. En ook nog gebaseerd op valse aannames. Echt van de zotte. Alsof we in het verre verleden leven. Er worden vandaag de dag juist ontzettend veel eisen aan dierenwelzijn gesteld."

Lodders heeft inmiddels vragen gesteld aan minister Jet Bussemaker van onderwijs. Het Kamerlid wil weten of er 'afdoende mogelijkheden zijn om scholen te bewegen evenwichtiger onderwijs aan te bieden'.

De digitale lesstof wordt gebruikt door 2000 leerlingen, verspreid over ruim veertig scholen, verklaart Erik van den Heuvel van Maandtaak. Hij zegt dat het materiaal zorgvuldig wordt samengesteld. "De redactie heeft vakgerichte bronnen geraadpleegd, boeken, encyclopedieën en gespecialiseerde websites."

Van den Heuvel vertelt dat de groepen 5, 6 en 7 verschillende facetten van het leven op de boerderij leren. Is de tekst te eenzijdig, zoals de VVD stelt? "Voor kinderen van ongeveer tien, elf jaar, waar de les vooral gaat over de hedendaagse veeteelt, is het goed om te beseffen dat we te maken hebben met dieren en niet met dingen of zaken. Deze les prikkelt om hierover na te denken."

Van den Heuvel vindt het een "onwenselijke ontwikkeling als de politiek zou gaan bepalen wat de kinderen moeten denken van onze maatschappij, of dat iedereen met zijn eigen politieke of religieuze voorkeur zou kunnen gaan bepalen wat goed is voor mijn kinderen".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden