'VVD, laat Mauro niet uitzetten'

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas. Foto © ANP Beeld
Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas. Foto © ANP

Op de dag van de cruciale stemming over de toekomst van Mauro Manuel, roept oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) zijn partij op om tégen de uitzetting van de uit Angola afkomstige asielzoeker te stemmen.

In een ingezonden stuk in deze krant wijst hij erop dat VVD-parlementariër Van Nieuwenhuizen over de kwestie-Mauro heeft gezegd dat zij erg graag haar hart zou willen volgen, maar dat dat helaas niet mogelijk is. Volgens Weisglas is het echter "het mooie van het Kamerlidmaatschap dat je in een kwestie als deze wel degelijk je hart kunt volgen."

Ook Mauro zelf doet een laatste emotionele oproep aan alle Kamerleden. Zijn brandbrief in de vorm van een flyer wordt vandaag uitgedeeld tijdens de actie 'Hart om Mauro' op het Plein voor het parlementsgebouw in Den Haag. "Mijn toekomst ligt in Nederland", schrijft hij. "Ik wil een voorbeeld zijn voor iedereen en ik wil me zo graag inzetten voor de Nederlandse samenleving, mijn hele leven lang."

Zeer waarschijnlijk stemt de Kamer vanmiddag over het lot van de nu 18-jarige Angolees. De oppositie - minus de SGP - wil het debat van donderdagavond heropenen om duidelijkheid te krijgen over het CDA-standpunt. Het is onzeker of hier een meerderheid voor te vinden is.

Mocht het debat worden voortgezet, dan willen de fracties ook opheldering van minister Leers (asiel) over het persbericht dat Unicef afgelopen weekeinde publiceerde. Daarin wordt gesteld dat uitzetting van alleenstaande minderjarige asielzoekers als Mauro, die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven, in strijd is met het VN-Kinderrechtenverdrag.

Volgens een woordvoerder van Leers is er echter geen artikel in het VN-verdrag waaruit de bewering van Unicef direct is af te leiden. Daarbij komt dat de bewindsman steeds heeft gezegd dat hij zich niet conformeert aan termijnen, omdat ouders van minderjarige asielzoekers dan net zo lang tijd zullen rekken totdat de termijn 'vol' is en ze een verblijfsvergunning krijgen.

En dus zijn alle ogen vandaag weer gericht op het CDA. Volgens ingewijden is het mogelijk dat (een deel van) de coalitiefractie besluit twee oppositiemoties - desnoods in gewijzigde vorm - te steunen, waardoor Mauro zijn eventuele aanvraag van een studievisum in Nederland mag afwachten, en niet terug hoeft naar Angola mocht hij zijn studie niet halen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden