VVD-kroonprinses Edith Schippers kiest voor DSM

Edith Schippers, hier als informateur in 2017, tijdens het kamerdebat over het verloop van de formatie. Beeld ANP
Edith Schippers, hier als informateur in 2017, tijdens het kamerdebat over het verloop van de formatie.Beeld ANP

Edith Schippers wordt topvrouw bij chemieconcern DSM Nederland. De kans dat zij de eerste vrouwelijke premier wordt, lijkt daarmee verkeken.

Hoe graag VVD-politica Edith Schippers zelf premier wilde worden, of niet, is altijd onduidelijk gebleven. Maar ze gaat er geen gooi meer naar doen. Schippers kiest voor het bedrijfsleven.

De oud-minister (54) wordt de hoogste baas van DSM Nederland, de binnenlandse tak van het internationale concern DSM. Daarmee vindt ze de baan buiten haar comfortzone, precies zoals ze wilde. Na meer dan een kwarteeuw op het Binnenhof, waar ze begon als fractiemedewerker, gaat ze buiten de politiek aan de slag. Het chemiebedrijf krijgt voor het eerst een vrouw aan de top.

“De beste vrouwelijke premier die Nederland nooit heeft gehad”, noemde weekblad Elsevier haar al eens, toen ze stopte als minister van volksgezondheid.

Schippers is vaak getipt als opvolger van premier Rutte, mocht die vertrekken naar Brussel of stoppen als lijsttrekker. In haar eigen partij ligt dat enigszins gevoelig. Er is al een kroonprins, fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Toch noemde VVD-prominent Gerrit Zalm het onlangs voorzichtig een optie dat Schippers de volgende premier zou kunnen zijn. Nog uitgesprokener was VVD-Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol onlangs in de Telegraaf: ‘Edith moet Rutte opvolgen’.

Ruttes vertrouweling

In 2015 stond Schippers één keer op het punt een gooi te doen naar het leiderschap. “Waarom zou ik geen lijsttrekker kunnen zijn?”, zei ze. Maar Rutte wilde door, voor een derde termijn, en daarom trok Schippers zich terug. Na de verkiezingen in 2017 had Rutte haar graag opnieuw als minister in zijn kabinet gehad, maar daar bedankte Schippers voor. Het leidde tot speculaties of haar vertrek van het Binnenhof misschien iets te maken had met het onbereikbaar blijven van het premierschap.

Nu ze topvrouw van DSM Nederland wordt, lijkt de kans verkeken dat Schippers de komende jaren premier wordt. Dat kan alleen als ze eerst lijsttrekker wil worden, door haar partij gekozen wordt, op campagne gaat, de VVD weer de grootste partij laat worden, en een kabinetsformatie doorstaat. Ze zou daar haar functie bij DSM voortijdig voor moeten opgeven. Een minister kan nog gevraagd worden, een premier niet.

Vanwege haar politieke antenne was Edith Schippers jarenlang een vertrouweling van premier Rutte, waarbij ze hem soms hard weerwerk bood. Binnen de kabinetten Rutte-I en -II was Schippers veel meer dan alleen minister van gezondheid. De premier raadpleegde haar over allerlei andere onderwerpen. “Ik heb mensen nodig die mij ongezouten de waarheid zeggen”, omschreef hij Schippers bijzondere rol.

Wat gaat Schippers bij DSM doen?

Ze wordt president DSM Nederland en heeft een functie die vergelijkbaar is met die van Marjan van Loon bij Shell. Schipper krijgt geen zeggenschap over (bijvoorbeeld) de kunststoffabrieken van DSM in Emmen en Geleen, de harsenfabricage en de productie van de supersterke kunstvezel Dyneema. Die vallen onder Dimitri de Vreeze, sinds 2013 lid van de raad van bestuur van DSM, en een van die zeer weinigen die kan zeggen dat hij de chef wordt van iemand die zeven jaar minister was en vaak genoemd werd als mogelijke premier.

Schipper zal wel de cao-onderhandelingen doen voor DSM, zich bezighouden met de arbeidsverhoudingen en de uitbouw van de DSM-campussen in Limburg en Delft. Ze zal DSM vertegenwoordigen in externe overlegorganen. Mochten er bij DSM in Nederland kwesties spelen, op het gebied van lonen of milieu bijvoorbeeld, dan bemoeit Schippers zich daarmee en zal zij daarover naar buiten treden.

Haar omvangrijke adresboek zal ongetwijfeld een rol hebben gespeeld bij haar benoeming. Bij DSM Nederland werken 3800 mensen (eind 2017), waarvan zo’n 30 procent zich bezighoudt met onderzoek.

Schippers voorganger had overigens ook een politiek verleden. Atzo Nicolaï was staatssecretaris en, gedurende 7,5 maand, minister. Hij kwam in 2011 bij DSM. Hij was jarenlang voorzitter van het DSM Pensioenfonds en bestuurslid van de VNCI, de belangenorganisatie van de chemie in Nederland.

Lees ook:

Tijd voor een vrouwelijke premier

Het had weinig gescheeld of Nederland had al in 1967 een vrouwelijke premier gehad, als eerste land in Europa en als derde land in de wereld. Politicoloog Monique Leyenaar schreef een boek over zestig jaar vrouwelijke ministers in Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden