Update

VVD krijgt flinke tik bij raadsverkiezingen

Op het het gemeentehuis van Alphen aan de Rijn worden de stemmen geteld. Beeld ANP
Op het het gemeentehuis van Alphen aan de Rijn worden de stemmen geteld.Beeld ANP

De VVD heeft woensdag een flinke tik gekregen bij de gemeenteraadsverkiezingen in Alphen aan den Rijn. De partij kreeg 12,7 procent van de stemmen, zo maakte de gemeente bekend. Ook in de andere drie gemeenten verloor de partij.

De verkiezingen in Alphen aan den Rijn werden gehouden, omdat het grondgebied wordt uitgebreid met Boskoop en Rijnwoude. De vorige verkiezingen in die drie gemeenten waren in 2010. Als de resultaten daarvan bij elkaar worden opgeteld, had de VVD 21,6 procent van de stemmen. Dat betekent een verlies van bijna 9 procent.

De PvdA krijgt nu 10,5 procent. Dat was 3 jaar geleden 12,8 procent. De grootste partij in Alphen aan den Rijn is het CDA met 18 procent, gevolgd door de lokale partij Nieuw Elan. Die is opgericht door ex-Kamerlid Gerard van As (LPF). Nieuw Elan stijgt van 5 naar 15 procent.

De SP heeft 8,3 procent van de Alphense stemmen gekregen. Dat was 3 jaar geleden 4,8 procent. De PvdA heeft in het nieuwe Alphen aan den Rijn 4 gemeenteraadszetels, VVD 3.

PvdA wint, VVD verliest in Heerenveen

De PvdA is vooruitgegaan bij de gemeenteraadsverkiezingen in Heerenveen. Ook CDA en D66 boeken winst. De VVD verliest juist. De PvdA kreeg in Heerenveen 27,27 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen was dat 26,28 procent. De sociaaldemocraten blijven met 8 zetels de grootste in de gemeente.

De VVD zakte in Heerenveen van 15,8 naar 13,2 procent, maar behoudt zijn 4 zetels. CDA stijgt van 3 naar 4 zetels, D66 gaat van 2 naar 3 zetels. GroenLinks zakt van 7 procent naar 4,7 procent, maar behoudt zijn enige zetel in de raad.

Lage opkomst
Bij de verkiezingen heeft 45,8 procent van de burgers gestemd. Dat ligt lager dan bij de vorige verkiezingen in 2010. Toen was de opkomst 54,7 procent.

Heerenveen is een van de gemeenten waar woensdag is gestemd vanwege herindelingen. Het grondgebied wordt uitgebreid met een deel van buurgemeente Boarnsterhim, die wordt opgeheven.

PvdA blijft grootste in Leeuwarden
De PvdA blijft in Leeuwarden de grootste partij. De partij krijgt er zelfs een zetel bij: 12 zetels. Dat is de voorlopige uitslag na het tellen van de stemmen van alle stembureau's. Dat heeft de gemeente gezegd.
Grote winnaar is ook D66. De partij gaat van 2 naar 5 zetels.

PAL GroenLinks en de VVD leveren een zetel in. Beide partijen gaan van 5 naar 4, volgens de voorlopige uitslag. Het CDA houdt 5 zetels. Ook de Nieuwe Leeuwarder Partij blijft gelijk: 4. De CU blijft gelijk met 2 zetels en de FNP krijgt er een zetel bij: van 1 naar 2.

Friese nationalisten winnen in Friese Meren
De Fryske Nasjonale Partij heeft in de gemeente De Friese Meren het meeste aantal zetels weten te behalen, na telling op 40 van de 45 stembureau's. De partij staat nu op 9 zetels. De tweede partij is op dit moment CDA met 7 zetels. PvdA heeft voorlopig 4 zetels, VVD 3.

De uitslagen die woensdagavond bekend worden gemaakt zijn voorlopige uitslagen. Vrijdag wordt de uitslag officieel vastgesteld.De gemeente De Friese Meren ontstaat door een fusie van de gemeenten Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat. Ook het dorp Terhorne uit Boarnsterhim komt bij de nieuwe gemeente.

Als de resultaten van de vorige verkiezingen bij elkaar worden opgeteld, betekent de uitslag een verlies voor de VVD. De liberalen haalden 3 jaar geleden 14,7 procent van de uitgebrachte stemmen. Nu staat de partij op 11,4 procent. De PvdA zakt van 17,2 procent naar 12,5 procent.

PvdA-leider Diederik Samson gaat met rode rozen de huizen langs in Heerenveen. Beeld anp
PvdA-leider Diederik Samson gaat met rode rozen de huizen langs in Heerenveen.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden