Commentaar

VVD kan mogelijke gevallen van corruptie niet afdoen als toevallige incidenten

Jos van Rey in de gemeenteraad van Roermond. Beeld ANP
Jos van Rey in de gemeenteraad van Roermond.Beeld ANP

De VVD groeit als kool, niet alleen in de landelijke politiek, maar ook in provincies en gemeenten. Het logische gevolg is dat de liberalen in meer colleges een steeds grotere vertegenwoordiging krijgen. Daardoor stijgen ook de kansen op incidenten met bestuurders.

Het zou dan ook te gemakkelijk zijn op basis van de mogelijke corruptieschandelen rond Ton Hooijmaijers, gedeputeerde in Noord-Holland, en Jos van Rey, wethouder in Roermond en lid van de Eerste Kamer, te concluderen dat de liberale bestuurscultuur VVD'ers extra gevoelig maakt voor bestuurlijk onoirbare praktijken.

Bij Van Rey en Hooijmaijers is eerder sprake van een andere constante. Het gaat in beide gevallen om lokale politici met een in de loop der tijden opgebouwd koninkrijkje. Beiden hielden zich intensief bezig met projectontwikkeling en stonden daardoor in nauw contact met bedrijven die grote belangen hadden bij hun inspanningen.

De verleidingen komen voor dergelijke politici gevaarlijk dichtbij, of ze nu van VVD-huize zijn, dan wel opgegroeid in een andere politieke partij.

In het geval van Van Rey komt daar een ander potentieel gevaar bij. Het oud-lid van de Tweede Kamer staat bekend als de ongekroonde koning van Roermond. Vriend en vijand roemen zijn verdiensten voor de stad. Dat gaf Van Rey de afgelopen jaren een bijna ongezonde vrijheid politiek te handelen zoals hij wilde. Het oude adagium dat macht niet zonder tegenmacht kan, is bij dat soort politici kennelijk niet van toepassing. Met alle gevolgen van dien.

De enige les die daaruit geleerd kan worden, is dat elke politicus, hoe groot zijn bijdrage aan de samenleving ook is, dient te worden ingeperkt. Door kritische controle door collega-politici en door de publieke opinie, maar wellicht ook door het aantal termijnen dat hij krijgt te beperken.

De VVD is door een aantal recente incidenten niet meteen gelijk aan corruptie, en corruptie krijgt in de VVD niet per se meer kans dan in andere partijen. Dat wil echter nog niet zeggen dat de weinigzeggende reacties van de landelijke top van de partij adequaat zijn.

Juist de gestage groei van de partij zou aanleiding kunnen zijn nog eens goed te kijken naar de training die liberale politici in spe krijgen en te bezien of de procedures om de integriteit te waarborgen nog wel adequaat zijn. Ieder ander kan zeggen dat het om incidenten gaat, maar de VVD zelf heeft de plicht verder te kijken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden