VVD-Kamerlid Rene Leegte stapt op vanwege omstreden nevenfunctie

VVD-Kamerlid Rene Leegte stapt op Beeld anp
VVD-Kamerlid Rene Leegte stapt opBeeld anp

Dat kon er ook nog wel bij voor de VVD: het liberale Kamerlid René Leegte is vanmorgen per direct opgestapt. Hij had een betaalde nevenfunctie en de inkomsten daaruit niet op tijd opgegeven. Volgens Leegte zijn 'dit soort slordigheden' niet uit te leggen en in strijd met de integriteitsregels binnen de VVD.

"Daarom kan en wil ik niet blijven functioneren in de Tweede Kamer'', zegt hij in een verklaring. Om welke nevenfunctie het gaat, staat daar niet in. Het werk dat hij van eind 2013 tot eind 2014 'met enthousiasme' heeft gedaan voor een organisatie, had wel te maken met gebieden die aan zijn portefeuille (energie en buitenlandse handel) raken.

Leegte: "Met pijn in mijn hart stel ik per direct mijn Kamerzetel ter beschikking. De achtergrond hiervan is mijn eigen onzorgvuldigheid. Stom genoeg heb ik deze functie niet tijdig laten registreren in het daartoe bestemde register en ook heb ik de neveninkomsten uit deze functie niet direct gemeld. Bovendien heb ik in enkele gevallen gebruik gemaakt van mijn e-mailadres van de Tweede Kamer."

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra deelt het besluit van Leegte om als Kamerlid te stoppen. "Het is pijnlijk, maar de enige logische conclusie'', aldus Zijlstra. Leegte was sinds 2010 Kamerlid voor de VVD. Hij was de laatste jaren woordvoerder op het voor de liberalen lastige dossier 'energie'. Het kabinet zet zwaar in op het verduurzamen van de energievoorziening, wat gepaard gaat met miljarden aan subsidies.

Leegte moest dit als woordvoerder van een regeringspartij verdedigen in de Tweede Kamer, wat hem zichtbaar moeite kostte. Hij had het ook zwaar in de kwestie rond het gas uit Groningen. Terwijl de aardbevingen in aantal en hevigheid toenamen, werd de druk op het kabinet en de coalitie groter om de gaskraan flink dichter te draaien.

In opspraak
Leegte raakte begin dit jaar in opspraak nadat hij, vlak na een werkbezoek aan Groningen, in de trein door de telefoon de VVD-strategie in deze gaskwestie had besproken. Een omstander hoorde dit en plaatste fragmenten op Twitter. Leegte zag zich genoodzaakt, na bemoeienis van de partijtop, zijn woordvoerderschap over de gaskwestie neer leggen. Leegte kreeg bij de verkiezingen in 2012 3319 voorkeurstemmen, mede te danken aan zijn verkiezingsslogan 'kies inhoud, stem Leegte'.

Voor de VVD betekent het opstappen het zoveelste probleem. De partij zag twee bewindslieden (Opstelten en Teeven) vertrekken na problemen rond de deal met crimineel Cees H. Vorige week werd ook bekend dat het verstoten Kamerlid Johan Houwers op eigen initiatief terugkeert in de Tweede Kamer. Daardoor raakt de VVD een zetel kwijt en heeft de coalitie nog 76 Kamerleden over, de kleinst mogelijke meerderheid. Mark Verheijen moest ook als VVD-Kamerlid vertrekken na problemen met declaraties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden