VVD: Islamitische Universiteit aan banden leggen

Kamerlid Duisenberg hekelt uitspraken van rector over tegenstanders Turkse premier en over alevitische moslims

EILDERT MULDER

De VVD pleit voor intrekking van de accreditatie van de Islamitische Universiteit in Rotterdam. Aanleiding zijn uitlatingen van de rector, dr. Ahmet Akgündüz. VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg zal de kwestie morgen aan de orde stellen in de vaste Kamercommissie voor onderwijs.

Duisenberg heeft zich vooral gestoord aan uitspraken van Akgündüz afgelopen juni over tegenstanders van de Turkse premier Erdogan, die protestacties hielden in Istanbul. Akgündüz haalde een uitspraak aan van de invloedrijke geestelijke leider Said Nursi (1877-1960). Nursi zei over 'zij die van het rechte pad zijn afgeweken': "Wij vervullen onze heilige taken altijd in gunstige zin. Maar helaas zet onze plicht om alle negatieve krachten te verijdelen ons soms aan tot ongunstige daden."

Duisenberg: "Dit kan je interpreteren als dat je geweld mag gebruiken. Met dit soort uitspraken bevorder je segregatie en geen integratie. Akgündüz doet alsof het citaat alleen maar de mening van Said Nursi weergeeft. Maar hij geeft geen eigen duiding of context. Het is duidelijk ook zijn eigen mening . Het bestuur van de universiteit had twee mogelijkheden: of afstand nemen van de uitspraken van Akgündüz of er een interpretatie aan geven die geweld uitsluit. Het bestuur heeft geen van beide gedaan. Dat duidt op een gebrek aan kritische zin en dat roept bij mij twijfel op over de inhoud van het onderwijs. Als dit de uitspraken zijn van de rector, met ondersteuning door het bestuur, dan maak ik mij zorgen over het onderwijs dat gegeven wordt. Ik ben voor vrijheid van onderwijs maar ook voor veiligheid."

In oktober haalde Akgündüz het nieuws met denigrerende uitspraken over alevitische moslims. Zelf is hij soennitisch. Mocht de universiteit zijn accreditatie verliezen, dan betekent dat niet automatisch sluiting. Wel zal de maatregel gevolgen hebben voor de financiering door de overheid, de studiefinanciering van studenten en de waarde van diploma's. De accreditatie wordt verleend door de Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Duisenberg wil dat de minister de NVAO vraagt om een 'uitgebreide opleidingsbeoordeling ter voorbereiding van een besluit tot intrekking van de accreditatie'. De Islamitische Universiteit geeft onderricht in islamitische theologie en geestelijke verzorging. De NVAO gaf beide opleidingen een voldoende, onvoldoende scoorde de 'interne kwaliteitszorg'. Minister van onderwijs Jet Bussemaker liet de Kamer vorige week weten geen aanwijzingen te hebben voor problemen met het niveau van het onderwijs aan de Universiteit. Ze zegt pas iets te kunnen doen bij aangifte of een gerechtelijke veroordeling. Duisenberg: "Er zijn genoeg redenen voor een onderzoek. Daarvoor is de rechter niet nodig."

De Islamitische Universiteit was niet bereikbaar voor commentaar.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden