VVD is solidair met Van Rey en stapt uit college

Jan Puper (R), raadslid van de VVD, tijdens de persconferentie waar wordt toegelicht waarom de VVD-fractie uit de coalitie in Roermond stapt. Beeld anp
Jan Puper (R), raadslid van de VVD, tijdens de persconferentie waar wordt toegelicht waarom de VVD-fractie uit de coalitie in Roermond stapt.Beeld anp

De VVD in de Roermondse gemeenteraad toont zich solidair met de van corruptie verdachte oud-wethouder Jos van Rey en stapt uit de coalitie. Dat maakte fractievoorzitter Dré Peters dinsdag bekend.

Volgens Peters is het vertrouwen in de politiek bij de burgers weg. 'Er wordt voortdurend gesuggereerd dat het stadsbestuur niet transparant functioneert. Er wordt steeds naar de VVD gewezen. Dat maakt het onmogelijk om te functioneren', concludeert Peters.

De VVD heeft 11 van de 31 zetels in de gemeenteraad. De partij voelt zich volgens Peters door de andere partijen in de steek gelaten in de affaire rond Van Rey. De fractie wilde dat Van Rey aanbleef ondanks de zware verdenkingen en heeft hem proberen daarvan te overtuigen, zei Peters. Maar Van Rey nam zelf zijn beslissing om op te stappen.

Volgens de fractievoorzitter van GroenLinks, Marianne Smitsmans, zijn de feiten in de corruptiezaak nog veel schokkender dan nu wordt aangenomen. Ook zijn er meer mensen bij betrokken dan nu bekend is. Of het daarbij om VVD'ers gaat of leden van andere partijen is niet bekend.

Van Rey ervaart de actie om uit de coalitie te stappen als een steun in de rug, stelt Peters. Ex-VVD-wethouder Vincent Zwijnenberg wilde niet ingaan op vragen over zijn betrokkenheid bij het lekken van informatie door Van Rey uit de vertrouwenscommissie voor de burgemeestersvoordracht voor Roermond. Zwijnenberg was zelf ook kandidaat. Ook hem zou door Van Rey vertrouwelijke informatie zijn toegespeeld. Maar Zwijnenberg zei: 'Wat geheim is, blijft geheim' en hield het daarbij.

Peters sluit overigens niet uit dat de VVD weer in een nieuwe coalitie komt. 'Maar dan op een andere basis.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden